Zanimljivi štandovi
1

PopArt buvljak u Banjoj Luci: Od ručno izrađenog nakita do raritetnih ploča i stripova

Piše: M. Travar
(Foto: Klix.ba)
U Banjoj Luci se održava Garden design buvljak na kojem primijenjeni umjetnici i antikvari predstavljaju ručno izrađen nakit, kozmetiku i garderobu.

Na buvljaku izlaže i Jasmin Gazić koji skuplja gramofonske ploče. Na njegovom štandu se mogu pronaći ploče i stripovi, pogotovo oni starih izdanja.

“Imam oko 4.000 ploča, ali to i nije veliki broj, jer u svijetu postoje kolekcionari koji imaju daleko više ploča. Ploče koje ponekad izložim izazivaju znatiželju. Ljudi priđu i pogledaju neki zanimljiv omot ili se raspituju u vezi sa izvođačima čiji ih se omot dojmi. Ne računam ni na kakvu kupovinu i profit ovdje, ploče izlažem čisto kao da se radi o galeriji“, iskren je Jasmin.

Jedna od osnivača PopArt buvljaka diplomirana grafičarka Nina Dakić kaže da je ovo jedinstvena prilika da domaći dizajneri, slikari i grafičari izlože svoje ručno izrađene, kreativne proizvode.

“Buvljak je nastao kao posljedica realnosti u kojoj se globalni brendovi sve više šire, a troškovi zakupa prostora i promocije rastu, kad nije lako kreativnu strast pretvoriti u održivi poslovni poduhvat. Prepoznajemo potrebu umjetnika da stvore svoj brend, svoju priču, pružajući im priliku da izađu na tržište te da pokažu šta mogu i šta umiju“, rekla je Dakić.