lifestyle
0

Politika čini dobro vašem mozgu

Sarajevo-x.com
Mozak ima umrežene sisteme koji kontroliraju koncentraciju i sposobnost učenja u procesima koji nas dodatno motiviraju, uključujući u to glad, seksualni nagon i društvenu angažiranost, objavio je naučni online magazin LiveScience.

Izražen interes u politici stimulira moždane sisteme, izjavio je neurofarmakolog John D. Roache sa naučnozdravstvenog centra Univerziteta u Texasu.

“Dok slušamo o čemu govore npr. američki predsjednički kandidati, naš mozak procesuira informaciju koja povećava neuronske veze i neurohemijske reakcije koje, dalje, šalju signale koji su u bliskoj vezi sa procesima učenja i pamćenja”, izjavio je Roache.

Ostale aktivnosti, kao što su vježbanje ili rješavanje križaljki, stimulira moždane funkcije i smanjuje razvoj senilnosti, pokazale su naučne studije.

Korisnije od praćenja kampanja je učestvovanje u kampanji, bilo da se prisustvuje javnoj debati ili se u njoj direktno participira, Roache je dodao.

“Ukoliko smo politički aktivni u smislu da prisustvujemo javnim debatama ili učestvujemo u organizaciji kampanje, povećana razina emocija i naše posvećenosti unapređuje moždane procese koji se, dalje, bolje vezuju sa uključenim emocionalnim i fizičkim aktivnostima”, zaključio je.

Na kraju je naučnik šaljivo dodao da nije bitno da li se radi o republikancu ili demokrati i da nisu bitna stajlišta koja neko zastupa, nego emocija koja se uz njih veže i koja dodatno razvija moždane mogućnosti.