lifestyle
6

Polarnim medvjedima prijeti izumiranje

Sarajevo-x.com
Najtragičnije posljedice globalnog zagrijavanja mogli bi najprije osjetiti polarni medvjedi kada se led pod njihovim šapama počne topiti. Naime, oko 25.000 polarnih medvjeda živi oko Arktika - u Kanadi, Rusiji, Norveškoj, na Aljaski i na Grenlandu - gdje je otapanje ledenog prekrivača sve izvjesnije.

"Broj polarnih medvjeda će se drastično smanjiti ako se led istopi“, izjavio je za Reuters Jon Aars, stručnjak za polarne medvjede iz norveškog Instituta Polar.

Iako je zvanična zabrana za lov na ove životinja stupila na snagu 1970. godine, polarnim medvjedima ponovo prijeti istrebljenje i to uslijed globalnog zagrijavanja za koje su, po svemu sudeći, u najvećoj mjeri krivi ljudi.

Mnoge naučne studije predviđaju da bi se apsolutno otapanje leda na Arktiku moglo desiti do ljeta u godinama između 2050. i 2100. Američka vlada na čelu sa predsjednikom Bushom, u januaru 2008. godine, polarne medvjede namjerava uvrstiti na listu ugroženih životinja.

U izvještaju koji je 2004. godine potpisalo 250 predstavnika iz osam država stoji da "polarni medvjedi neće preživjeti kao vrsta ukoliko klimatske promjene nastave istom uzlaznom putanjom ka otopljenju“.