Sarajevska oaza
14

Pogledajte idilične fotografije Pionirske doline posljednjeg dana jeseni

E. Sk.
Foto: KJKP Rad
Da je Pionirska dolina i zoo vrt mjesto lijepog pejzaža u svako doba godine potvrđuju i fotografije koje su danas, na samom koncu godine, posljednji dan jeseni, bez snijega, ovjekovječile taj momenat.

Dok snažan vjetar puše sarajevskom kotlinom, zelena dolina s trenutno najmanje tih nijansi, puna raznolikog životinjskog svijeta smještenog na devet hektara pokriva se modrim oblacima, za čije kapi i pahulje je već spremna.

Drugi mjesec ova lijepa sarajevska, prirodna oaza radi po zimskom režimu, kako njeni stanovnici iz raznih dijelova svijeta ne bi osjetili oštru sarajevsku klimu, oni kojima trebaju ljetne temperature su u svojim nastambama, uživaju u toplim domovima, obilnim i vrućim obrocima, odmorni i što je najvažnije zdravi. Za sve to imaju cijeli tim ljudi, svoje kuhare, hranioce, doktore, pa čak i zimsku službu koja je spremna očistiti snijeg sa staza njihovog "grada", zaštiti njihove domove od težine sniježnog pokrivača koje donose oblaci.

Svoje kapije za posjetioce Pionirska dolina otvara svako jutro u 8 sati, a trenutno ih zatvara u 16:30 sati, te će i ovaj vikend kao i prve dane zime rado ugostiti sve svoje znatiželjne goste.

Posjetioci će moći vidjeti kako Novu godinu dočekuju lavovi, tigrica, lemuri s Madagaskara, pitoni, merkati, vukovi, lame, lije, jeleni i srne, bizon, berberske ovce, mage, škotska goveda i razigrani jarići, rakuni. Kojim bojama se ponosi paun, kakve frizure imaju alpake, šta u torbe stavljaju klokani...

Posebno interesantna je i porodica mrkih medvjeda koja ne spava zimski san, nego uživa igrajući se na zelenom ostrvu svog dvorišta čekajući djecu koja će ako ne u decembru doći tokom školskog raspusta.