lifestyle
6

Plivanje sa plavim kitovima i druženje sa najvećom životinjom na planeti

Klix.ba
Švicarski fotograf Franco Banfi zabilježio je fascinantne fotografije za vrijeme plivanja sa plavim kitom.

Dok je bio na ekspediciji na Šri Lanki, fotograf se udaljio dvadesetak kilometara od obale kako bi pronašao plave kitove.

"Plivati sa najvećom životinjom koja je ikad živjela na planeti Zemlji je jedinstveno iskustvo, ono koje se pamti za čitav život", kazao je Banfi.

Plavi kit je sisar potpuno prilagođen stalnom životu u vodi, te najveća životinja koja je ikad postojala na Zemlji.

Plavi su kitovi u prosjeku dugački oko 26 m, a najveći naučnom metodom izmjereni plavi kit bio je dugačak 33,58 m. Ove životinje mogu težiti do 200 tona i, prema dosadašnjim saznanjima, najveći su ikad živući organizmi na kugli zemaljskoj.

Plivanjem postižu brzinu do 30 km/sat.

Plavi kit se hrani planktonom koji filtrira iz morske vode, a lovi pretežno na dubini od stotinjak metara.

Očekivani životni vijek plavih kitova je oko 90 godina. Neke vrste, kao npr. grenlandski kit, mogu doživjeti i više od 200 godina. Do sada najstariji poznati primjerak, mužjak, je uginuo u dobi od 211 godina.

Većina kitova su izraženo druželjubive životinje s visoko razvijenim društvenim međuodnosima, a samo nekoliko vrsta živi u parovima ili kao samci.

Za sporazumijevanje kitovi ispuštaju glasove slične pjevanju koji se šire stotinama kilometara daleko. Novija istraživanja su pokazala kako svaka grupa kitova razvija svoju tipičnu "pjesmu", a ponekad se neki kit može prepoznati po svojoj specifičnoj nezamjenjivoj pjesmi.