Prodajom svojih koraka
726

Plavi trkači u Sarajevu prikupili više od 31.000 KM za edukaciju djece s autizmom

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
U okviru redovnih Park Run treninga Udruženja Marathon, na parkingu na početku Velike aleje na Ilidži održano je druženje kojim je zaključena kampanja "Trčim za nekog sa autizmom".

Članovi Udruženja Marathon i članovi Udruženja EDUS su uz podršku Ambasade Australije u Beču u aprilu pokrenuli kampanju "Trčim za nekog sa autizmom" kako bi obilježili mjesec svjesnosti o postojanju autizma.

"Treću godinu organizujemo ovu kampanju i drago nam je da svake godine imamo sve već odziv ljudi. Ove godine smo imali 150 plavih trkača i trkačica koji su prodajom svojih koraka na Heineken 0.0 5K proljetnoj trci pomogli edukaciju djece iz autističnog spektra i drugih razvojnih poremećaja koja pohađaju EDUS program. Ove godine smo prikupili 31.852 KM, a osim sredstava koja će nam dobro doći u radu mnogo nam znači podrška", rekla je Selma Mameledžija, projekt menadžerica Udruženja EDUS.

Do sada je kroz EDUS-ov program prošlo više stotina djece, iz BiH te zemalja regiona i svijeta, a njih čak 40 uspješno uključeno u redovno školovanje. EDUS je začetnik servisa rane intervencije u našoj zemlji i regionu, autor validiranih instrumenata za procjenu razvoja i izradu individualnih razvojnih programa za djecu te organizator brojnih akcija i kulturnih aktivnosti kojim se javnosti podiže svjesnost o autizmu i drugim razvojnim poteškoćama, kao i pravima djece koja ih imaju.