Vrelo Bosne
252

Plavi trening trkača na Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Klix.ba
Trkači i trkačice obilježavaju 2. april, Svjetski dan svjesnosti o autizmu, na Vrelu Bosne. Pridružite im se na Plavom treningu šetajući ili trčeći u nedjeljno jutro u 9 sati na parkingu na ulazu u Veliku aleju.

U terminu redovnih nedjeljnih treninga članovi i članice Udruženja "Marathon" Sarajevo će u saradnji sa udruženjem EDUS - Edukacija za sve obilježiti 2. april - Svjetski dan svjesnosti o autizmu i na ovaj način iskazati solidarnost i podršku osobama u autističnom spektru i njihovim porodicama.

Nakon uspješno realizovane humanitarne akcije "Nijedno dijete bez paketića" te humanitarnog Šarenog treninga, iz Udruženja "Marathon" pozivaju sve da im se pridruže i ove nedjelje.

"Naši nedjeljni treninzi na Vrelu Bosne su jedinstvena prilika da okupimo trkačku zajednicu i olakšamo jedni drugima najduži i često najteži trening u sedmici. Međutim, ovo je i prilika da mi, trkači i trkačice, pružimo podršku ranjivim kategorijama u društvu, tamo gdje ona najčešće izostaje. Na inicijativu i poziv kolega iz organizacije EDUS smo odlučili obojiti naš prvi aprilski trening u plavo i pozvati naše trkače i trkačice da trče u plavim majicama. Ovom simboličnom gestom se pridružujemo svjetskoj kampanji svjesnosti o autizmu, te želimo skrenuti pažnju javnosti na potrebe djece i odraslih u autističnom spektru", izjavila je Selma Mameledžija iz udruženja "Marathon" Sarajevo.

Organizacija EDUS je nevladina organizacija koja u saradnji sa javnim predškolskim i školskim ustanovama pruža unaprijeđen naučno dokazani model odgojno-obrazovnih programa za djecu u autističnim spektrom i drugim razvojnim poremećajima.

Plavi trening je jedna u nizu inicijativa kojom će u aprilu informisati o autizmu i potrebama ove djece.

Nirvana Pištoljević, izvršna direktorica organizacije EDUS, poziva sve da pored Plavog treninga uzmu učešće i kao Plavi trkači na Deksalgin Sring Run: "U aprilu ćemo nastojati kulturne znamenitosti širom BiH obojiti u plavo, te potaći diskusiju o potrebama odraslih, ali naročito djece s autizmom. Nadamo se da će veliki broj trkača odazvati na Plavom treningu, ali i prijaviti se da budu dio trke Deksalgin Spring Run 23.4. 2017. kao Plavi trkači pod motom Trčim za nekoga s autizmom. Plavi trkači i trkačice će svojih 5 km 'prodati' svojim prijateljima, porodici, rodbini i humanistima, tako što će otkupiti kilometre po simboličnoj startnoj donaciji od 50 KM, a u cilju pružanja podrške EDUS-u i djeci u autističnom spektru. EDUS će im za uzvrat ponuditi besplatni startni paket na trci i plavu majicu od dry fit materijala. Otkupljujući korake i kilometre Plavih trkača na Deksalgin Spring Run svi mogu barem simbolično podržati akciju i rad EDUS-a. Naših više od 100 djece i njihovih porodica će vam biti zahvalni ne samo na materijalnoj, nego i emotivnoj podršci koja je itekako važna".

Svi koje žele učestvovati u Plavom treningu mogu doći u nedjelju, 2. aprila na Vrelo Bosne, na parking na ulazu u Veliku aleju u 9 sati i šetajući ili trčeći u plavom obilježiti Svjetski dan svjesnosti o autizmu, a svi oni koji žele podržati rad EDUS-a prodajući svoje kilometre na Deksalgin Spring Run 23. aprila 2017. mogu se obratiti osoblju EDUS-a na Plavom treningu ili prijavom na e-mail: [email protected] ili Facebook stranici EDUS – Edukacija za sve.

Za prijavu i više informacija o Deksalgin Spring Run posjetite oficijelnu internet stranicu Udruženja "Marathon" Sarajevo.