Ekspedicija života
46

Planinari Senad Bečković i Jelena Simović kreću na 7 kilometara visok vrh u Argentini

S.H.P.
Senad Bečković i Jelena Simović
Senad Bečković i Jelena Simović
Nakon što su prošle godine Fočanka Jelena Simović i Sarajlija Senad Bečković osvojili naviši vrh Evrope Elbrus odlučili su se na još zahtjevniju misiju, a to je pohod na vrh Akonkagve u Argentini. Na misiju kreću sutra.

Ova misija je prirodan slijed događaja, jer su osvojili gotovo sve najviše vrhove u Evropi.

"Iza sebe imamo tri ekspedicije. Osvojili smo Mont Blanc, Elbrus i Damavand. Ova četvrta je do sada najzahtjevnija. Idemo u Južnu Ameriku, u masiv Anda, najveću planinu Akonkagvu koja je visoka 6.962 metara. To je ujedno i najveća planina na svijetu izvan lanca Himalaja", kazao nam je Senad Bečković.

Specifičnost i najveća težina ove ekspedicije je u niskim temperaturama, no kako nam je rekao Senad, ekspedicija nije tehnički zahtjevna. Naglasio je da se jedino u posljednjoj dionici hoda sa zimskom opremom.

"Iako je tamo sada ljeto, na planini je minus 30 stepeni, a s obzirom na to da se nalazi na južnoj hemisferi, omotač je tanji pa samim tim ima i manje kisika. Zbog toga je Akonkagva ekvivalent vrhovima Himalaja, čija je visina 8.000 metara, na koje se penje s bocama s kisikom. Na vrhu Akonkagve ima tek 40 posto kisika, a penje se bez kisika, što je čini veoma zahtjevnom planinom", objašnjava nam Bečković.

Ekspedicija će trajati 22 dana, a 15 dana članovi ekspedicije bit će izvan civilizacije, bez društvenih mreža koje moderni život karakterizira. Iz Sarajeva 30. januara kreću za Beograd, iz Beograda lete za Rim, a iz Rima u Buenos Aires.

"U Menodzi koja se nalazi u podnožju Akonkagve ostat ćemo dan i po. Tu ćemo dopuniti zalihe hrane i sve ono što će nam biti potrebno kada odemo iz velikog grada. Uzet ćemo i nešto od tehničke opreme i nakon toga idemo u Nacionalni park u kojem ćemo provesti tih 15 dana", kazala nam je Jelena.

Bazni kamp nalazi se na 4.250 metara i tu više nema stanovništva osim učesnika ekspedicija iz raznih krajeva svijeta.

"Tu smo prepušteni jedni drugima i tada smo mi prava porodica u kojoj svi pomažu jedni drugima i to je ono što je posebna čar ovih ekspedicija. Sve materijalne stvari postaju potpuno nebitne, a ono što je najbitnije je da budete što bolji čovjek i da jedni drugima olakšamo i pomognemo. Od 2016. godine idem na neku od svjetskih ekspedicija. Ono što mi je drago je što se uvijek poslije njih vratimo kao bolji ljudi", kazao je Senad.

Sadržaj ruksaka jednog planinara
Sadržaj ruksaka jednog planinara

Senad nam je objasnio da planinari sa sobom nose minimalno stvari. Za ovakve ekspedicije potreban vam je ekspedicijski šator, vreće za spavanje koje mogu izdržati i minuse od 30 do 40 stepeni, visokogorske čizme i pernate jakne.

U ovoj međunarodnoj ekspediciji učestvuje 19 planinara iz devet zemalja: BiH, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bugarske, Holandije i Španije.

"Želimo se zahvaliti našim sponzorima među kojima su: Alukonigstahl, Alma Ras, GoPro, RedBull BiH, DelCo Visoko, Trek Bike Centar, Opština Foča, Inza Group, Alp outdoor shop, Proteini.Si, Ledo, te medijskim partnerima portalu Klix.ba i BHRT-u", kazala je Simović.

Ako sve bude po planu, Bečković i Simović će se u Sarajevo vratiti 19. ili 20. februara. Osim Senada i Jelene, u ovoj ekspediciji učestvuje još šest planinara iz Bosne i Hercegovine: Emir Baralić, Zenaid Ivković, Aida Starčević, Dragan Pikišić, Mirko Šakić i Dragan Piliškić.