lifestyle
0

Pjesnici umiru ranije od pisaca

NINA
Pjesnici žive kraće nego prozni pisci i dramaturzi, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja provedenog u Sjedinjenim Američkim Državama.

Razlog za to može biti to što pjesnici više pate ili su autodestruktivni ili, pak, to što ranije postaju poznati, kazao je dr. James Kaufman sa Kalifornijskog državnog sveučilišta u San Bernardinu.

Dr. Kaufman je proučavao živote 1.987 proznih pisaca i pjesnika iz cijelog svijeta, koji su živjeli u nekoliko prošlih vijekova i otkrio da su pjesnici umirali "znatno ranije" nego prozni pisci, objavljeno je na web situ medijske kuće BBC.

Prosječni život pjesnika je iznosio 62 godine, dramaturga 63, pisaca romana 66, a pisaca ostalih proznih vrsta 68 godina.

Dr. Kaufman je proučavao i mentalne bolesti kod pjesnika.

"Otkrio sam da su pjesnikinje češće obolijevale od mentalnih bolesti od proznih pisaca i istaknutih žena koje su se bavile drugim poslovima", rekao je dr. Kaufman.

Prema njegovim riječima, činjenica da pjesnici umiru mlađi može se objasniti tako što ranije napišu više djela, te postaju poznati ranije nego pisci. To ne znači da je pisanje poezije rizičan posao, dodao je on.

"Pjesnici prije tridesete godine napišu dvostruko više nego prozni pisci. Ako potencijalno veliki pisac umre sa 28 godina, on možda nije stigao da napiše svoje remek-djelo, pa njegova smrt neće biti šire zapažena", rekao je dr. Kaufman.