Novi stanovnici
855

Pionirska dolina u Sarajevu bogatija za bebe lemura, eland antilope, lame i patuljastih koza

Klix.ba
Ponirska dolina prije nekoliko dana postala je bogatija za nekoliko novih članova. Naime, bebe lemura, eland antilopa, lama i patuljastih koza rođene su prije nekoliko dana u Pionirskoj dolini.

Dvije bebe lemura s Madagaskara koje su rođene prije nekoliko dana u Pionirskoj dolini, već su počele konzumirati majčino mlijeko i njihov dom jedino je sada njeno toplo krzno.

Dvije bebe lemura treći su po redu mladunci para s Madagaskara, koji je prije nekoliko godina stigao u popularnu "Pionirsku dolinu" iz Zagreba.

"Mada se jedan mladunac već pravi dovoljno vješt i ponekad se s majčinog stomaka premjesti se na njena leđa kako bi uživao u oduševljenim pogledima radoznalih posjetilaca poredanih uz staklene portale njegov brat još uvijek stidljivo sklonište traži jedino u majčinom zagrljaju. Stari svega nekoliko dana i veliki kao čovjekova šaka, uz majku će provesti još četiri do pet mjeseci i tek će na jesen biti spremni da zajedno sa svojom porodicom, bez majčinog mlijeka, raduju se svim poslasticama od voća i povrća koje za njih sprema poseban tim hranilaca u sarajevskom zoološkom vrtu", rekli su iz Pionirske doline.

Prošetate li malo dalje od otmjenog doma lemura, stazama pored potoka i dječijih igrališta prepunih vesele graje i smijeha, upoznat ćete i još jednu bebu, prekrasnu, otmjenu i elegantnu prinovu eland antilope.

"I ona je stara tek nekoliko dana, a osim majčinog mlijeka omiljena poslastica joj je flašica toplog napitka kojom je često počaste hranioci u zelenim odijelima. Koliko je vezana za svoje hranioce govori i činjenica da uopšte nije zainteresirana za slikanje i pažnju koju joj posvetite, jer ipak mora dobro provjeriti je li hranilac ponovo došao sa flašicom mlijeka u rukama. Iako prekrasna i vrlo vitka, njene duge tanke nožice još nisu dovoljno jake da može trčkarati sa svojim rođacima po dvorištu, a osim kratkotrajnih izlazaka na toplo proljetno sunce, još uvijek se najradije odmara u hladu svoje kolibe", rekli su iz Pionirske doline.

Vesela huka Koševskog potoka i drveni mostić promijenit će sliku s druge obale o bebama i njihovom odrastanju, jer veseli jarići, teški svega po deset kilograma, iako stari gotovo kao i eland antilopa, vrlo hrabro i junačni trčkaraju i druže se svojim ogromnim sustanarima škotskim bikovima, teškim više od pola tone.

"Crni, smeđi, sivi kao pravi nestašni mališani skakuću po dvorištu i vrlo rado dođu do ograde da pozdrave svakog gosta, iako ne znaju da ne smiju uzimati smoki kojim ih pojedinci pokušavaju počastiti. Smoki i druge grickalice nisu njihova hrana, a ukoliko je tako mali jedu mogu samo imati zdravstvenih problema, zato je jako važno da tablu s upozorenjem koja upravo to propisuje poštuju i mali i veliki posjetilaci Pionirske doline i zoo vrta. Ako ih ipak odlučite počastiti nekom poslasticom, mada imaju dovoljno hrane, neka to bude neka voćka ili biljka, a ne hrana namijenjena za čovjeka, jer oni kao i drugi stanovnici Pionirske doline su ipak životinje", upozoravaju iz Pionirske doline.

U stadu lama, nizvodno pored jezera i u komšiluku klokana, rodila se još jedna beba, a svojim crnobijelim vunastim krznom podsjeća najviše na šahovsku figuru.

"Ona je već savladala nizbrdicu svog dvorišta, pa veselo trčkara oko svojih dugonogih roditelja i rođaka, a kada se približite ogradi ponosno će pokazivati da je kao naučila pasti travu i s grana dohvatiti prve pupove lišća. Dok nove bebe, najdraži i najslađi stanovnici 'Pionirske doline' bezbrižno rastu u svojim porodicama, ozarena lica njihovih hranilaca govore da su izuzetno ponosni na činjenicu da su tokom zime maksimalno dobro njegovali i hranili sve životinje u sarajevskom zoološkom vrtu", rekli su iz Pionirske doline.

S obzirom na to da meteorolozi narednih dana najavljuju ugodne vremenske prilike, ukoliko ste u dilemi gdje provesti slobodno vrijeme topla preporuka je svakako sarajevska zelena oaza, u koju možete doći i gradskim prijevozom i po vrlo simboličnim cijenama uživati u uređenom prirodnom ambijentu, a bebe lemura, eland antilopa, patuljastih koza ili lama će vas veselo dočekati u svojim domovima.