lifestyle
0

Pink naljutila australijsku vladu

Sarajevo-x.com
Australijska vlada je izrazila kritiku prema kampanji američke pop pjevačice Pink za bojkot australijske vune.

Pink je izjavila da je praksa odstranjivanja mesa u području oko pozadine ovce ("mulesing"), prilikom šišanja, bez upotrebe anestetika, čisti sadizam.

Peter Costello, australijski ministar, je izjavio da ovaj postupak, iako nije lijep prizor, ipak služi da spriječi ovce od umiranja usljed infekcije crvima, te da je veoma human. On je uputio pitanje vezano za kompetenciju pjevačice da govori o ovim stvarima. ''Pink ima pravo na svoje mišljenje, ali da li australijski farmeri trebaju slušati savjete od nje''.

Pink je na video spotu koji je snimila za organizaciju PETA izjavila da su australijski uzgajivači veoma okrutni. Kratki film je postavljen na web stranicu organizacije, a prikazuje postupak "mulesinga".

Pink takođe osuđuje transport živih ovaca iz Australije na Bliski Istok i Aziju i u spotu kaže: ''Pozivam potrošače da provjere svoje džempere kada ih kupuju, pa ako su izrađene od merino vune ili na deklaraciji piše da su iz Australije, nemojte ih uzimati''.

PETA pokušava da dokaže da postoje humanije alternative "mulesingu", ali australijski farmeri smatraju da je ovaj postupak neophodan radi spriječavanja sporih i bolnih smrti. Australijska glumica Toni Collette i pjevačica Pretendersa Chrissie Hynde su ranije takođe učestvovale u kampanji zaustavljanja "mulesinga".

Ovo nije prvi put da Pink zastupa organizaciju PETA. Ranije je pisala princu Williamu vezano za njegovo učešće u lovu na lisice. Pjevačica je također odbila da pjeva na prinčevoj rođendanskoj zabavi zbog njegovog učešća u ovom sportu.