lifestyle
0

Pet stvari koje sigurno niste znali o muškarcima

Sarajevo-x.com/AskMen
Popularni lifestyle magazin za muškarce AskMen.com sastavio je listu stvari koje njegovi urednici smatraju da sigurno niste znali o muškarcima.

Žene misle da su muškarci pametniji

  1. godine britanski istraživač Adrian Furnham, profesor psihologije na University Collegeu u Londonu, analizirao je rezultate čak 30 međunarodnih studija u kojima su se mjerili i upoređivali kvocijenti inteligencije žena i muškaraca. Iako je zaključio da nema "velikih odstupanja" IQ-a muškaraca i žena, primijetio je ogromne razlike u percepciji inteligencije.

Naime, i muškarci i žene misle da su muškarci inteligentniji, nego što to zaista jesu, kao i da su inteligentniji od žena. Furnham je ovaj stav primijetio u različitim kulturama, pa čak i generacijama. Pripadnici oba spola obično smatraju vlastite sinove, očeve i djedove mnogo inteligentnijim od vlastitih kćerki, majki i baka.

Također je i otkrio da su muškarci glavni krivci za precjenjivanje njihove inteligencije, te da muškarci s ispodprosječnim kvocijentom inteligencije najviše doprinose pogrešnoj percepciji inteligencije. Žene su "navikle" da podcjenjuju vlastite sposobnosti, te one najbistrije žive u najvećoj zabludi.

Muškarci imaju vlastiti biološki sat

Muškarci, vjerovali ili ne, imaju vlastiti biološki sat, koji umjesto da stane, vremenom postaje sve nepouzdaniji. Kako muškarci stare, gube i prosječno jedan posto testosterona svake godine, zbog čega se smanjuje proizvodnja i kvalitet spermija. Upravo je to razlog zbog kojeg stariji muškarci imaju veće šanse da dobiju dijete koje boluje od autizma, šizofrenije, Down sindroma i sličnih stanja.

Svakih 16 dana stanice, koje proizvode spermije i određuju njihov genetički kod, prolaze kroz proces diobe. Kada muškarci proslave 50. rođendan stanična dioba je već nekoliko stotina puta izvršena, te je svaki taj put genetički kod postajao sve ranjiviji na promjene koje mogu dovesti do značajnih genetičkih grešaka, pri čemu se uvećavaju šanse za rađanje djece s urođenima manama.

Kćerke više mijenjaju stavove svojih očeva, nego sinovi

Sve studije koje su u posljednjih 25 godina proučavale efekte koje su kćerke imale na očev pogled na svijet imale su slične rezultate. U knjizi iz 1996. godine "Family Man" Scott Coltrane je objasnio kako muškarci zahvaljujući vlastitim kćerkama "postanu mnogo osjetljiviji na teme poput tradicionalnih stavova prema ženama i njihovim tijelima i seksualnosti ili nasilja nad ženama i jednakih mogućnosti na radnom mjestu".

U knjizi "Fatherneed" autor Kyle Pruett je napisao kako "kćerke čine da njihovi očevi drugačije razmišljaju o tome kako će svijet učiniti boljim mjestom".

Ebonya Washington, profesorice ekonomije na američkom univerzitetu Yale, nedavno je analizirala porodične strukture kongresmena i broj njihovih glasova podrške za rješavanje dvadeset pitanja o pravima žena. Otkrila je da što je više kćerki kongresmen imao, to je bila i veća vjerovatnoća da će izraziti svoju podršku takvim pitanjima.

Muškarci lakše podnose bol od žena

Iako je to nešto što žene ne vole čuti, istraživanja stalno iznova dokazuju da muškarci, protivno uobičajenom mišljenju, zaista lakše podnose bol od pripadnica nježnijeg spola. Međutim, to nema nikakve veze s potrebom muškaraca da se pokažu kao "pravi muškarci", već pravo objašnjenje nudi hormon estrogen.

Za žene, nivoi ovog važnog hormona variraju svakog mjeseca, što izaziva i nagle promjene raspoloženja. Međutim, kada tokom menstrualnog ciklusa i trudnoće narastu količine estrogena u organizmu žene, mozak "dobije signal" da pojača odgovor na bol, i to otpuštanjem endorfina, koji ublažava prijem tih signala boli u mozgu. U slučaju nižih nivoa estrogena, ova odlična kontrola boli u mozgu postaje sve manje učinkovita. Drugim riječima, tolerancija na bol je zapravo funkcija nivoa hormona u organizmu.

Brak godi muškarcima

Psiholog Neil Jacobson sa Univerziteta u Washingtonu smatra kako, uprkos stalnom zanovijetanju i kuknjavi, bračni život najviše godi upravo muškarcima.

Tako npr., oženjeni muškarci imaju upola manje šansi da ih uhvati depresija za razliku od udatih žena. I ne samo da žene većinom ulaze u brak s mnogo većim očekivanjima, zbog čega se gotovo uvijek razočaraju, već tada odbacuju i neke aspekte svoje ličnosti, koji su i njima i suprugu bili dragi, jer nastoje udovoljiti konvencionalnoj percepsiji supruge.

I konačno, da li ste znali da muškarci mnogo bolje spavaju, kada je žena u krevetu pored njih? Statistički gledano, to je potpuno istinito.