Magazin Forbes
0

Pet najplaćenijih svjetskih pisaca

Sarajevo-x.com
Magazin Forbes sastavio je listu najplaćenijih pisaca današnjice kao dokaz da se i u moderno doba može više nego dobro živjeti od pisane riječi, posebno ako tome dodamo i holivudske ekranizacije nekih bestselera ovih autora.

Prva na listi je britanska spisateljica JK Rowling zahvaljujući knjigama o svjetski poznatom dječaku-čarobnjaku Harryju Potteru. Rowling, nekad samohrana majka na socijalnoj pomoći, samo ove godine zaradila je 300 miliona američkih dolara.

Pisac James Patterson zauzima drugo mjesto Forbesove liste sa zarađenih 50 miliona dolara u roku od 12 mjeseci. Njegova laka štiva "Along Came The Spider", Sundays at Tiffany's" i misteriozna priča "The Dangerous Days of Daniel X" prodana su u više od 150 miliona primjeraka širom svijeta.

Treći je definitivno Stephen King, "kralj horrora" koji je do 1974. godine bio obični nastavnik. King se te godine proslavio romanom "Carrie", a od tada je izdao više od 40 romana koji su prodani u 350 miliona kopija. Prošle godine King je zaradio 45 miliona američkih dolara.

Tom Clancy, majstor političkog trilera i autor romana "The Hunt for the Red October" i "Patriot Games" koji su također ekranizirani, prošle godine zaradio je 35 miliona dolara.

Peta je poznata autorica ljubavnih priča, Danielle Steel, čija su djela objavljena u 47 zemalja i prevedena na 28 svjetskih jezika. Steel je zaradila svotu od 30 miliona dolara.