lifestyle
0

Pet načina da postanete samouki

Sarajevo-x.com
Neki od najznačajnih ljudi u historiji sami su sebe podučavali koristeći se procesom zvanim autodidaktičnost postigavši na taj način izvanredne rezultate. S toga je jako bitan svakodnevni rad na samom sebi koji ne podrazumijeva samo traženje znanja putem Interneta već i iz drugih izvora.

Mogućnosti visoke tehnologije i pristupačnost informacijama omogućava svakome od nas da nauči sve ono što ga zanima. Samopodučavanje, pored toga što pruža stalni napredak i otvara vrata uspjeha, nudi i dodatne beneficije – možete učiti onako kako vama najbolje odgovara i na vaš način. Istražite sve o onome što vas uistinu zanima, a strast koju uložite doprinijet će vašim natprosječnim rezultatima.

Izvori za crpljenje informacija koji će vam pomoći da postanete autodidaktični:

1. Wikipedia. Većina stvari koje vas interesuju možete pronaći u člancima na Wikipediji. Jednom kada počnete istraživati, nećete moći prestati jer jedan podatak vuče drugi i vaše interesovanje iz minute u minutu raste. Odlično u svemu tome je jednostavan pristup i brzina kojom možete doći do traženih podataka.

2. Poglavlje dnevno. Mislite da nemate vremena za čitanje knjiga? Nemojte dozvoliti da izgubite naviku čitanja. Naredite sami sebi da pročitate jedno poglavlje dnevno. Nakon dva dana, jedno poglavlje vam neće biti dovoljno tako da ćete nakon nekoliko dana vratiti svoju naviku redovnog čitanja ili je čak tek stvoriti. Bilo da se radi o stručnoj literaturi ili beletristici, svaka knjiga ima svoju vrijednost i svoje pozitivne posljedice koje ćete u svom daljem intelektualno djelovanju i rezonovanju uopće osjetiti.

3. Riječ dnevno. Popravite svoj rječnik. Dnevno na Internetu pronađite riječ koju ste više puta čuli, a ne znate šta znači. Osjetit ćete u svakodnevnim razgovorima kako se vaša elokvencija poboljšava.

4. Gledajte kvizove. Kviz je jedan od najzabavnijih načina da naučite nešto novo. Ukoliko ne želite direktno učestvovati u nekom od mnogobrojnih televizijskih kviz–emisija, onda ih možete pratit iz svoga doma i naučit ćete dosta korisnih stvari.

5. Naučite strani jezik. Postoje razni kursevi, audiokasete koje vam mogu pomoći da savladate osnove jednog jezika kako biste se mogli sporazumjeti. Ova preporuka vuče i druge pozitivne stvari, jer ukoliko se zainetersirate za neki strani jezik, kada ga počnete učiti, sigurno ćete zaželjeti posjetiti zemlju u kojoj se taj jezik govori. Vaša posjeta će biti plodonosna jer ćete poboljšati znanje stranog jezika i naučit ćete nešto o tradiciji, kulturi i geografiji te zemlje.