lifestyle
0

Pelikan se zaljubio u volonterku

FENA
Jedan se pelikan zaljubio u ženu koja volontira u društvu za zaštitu životinja i koja ga je danima njegovala nakon što se razbolio.

Afrički pelikan, odnosno nesit (Pelecanus rufescens) pobjegao je iz rezervata na Otoku čovjeka (Isle of Man) te odletio u Northumberland, gdje se smjestio u jezeru u parku. Kako je otkriveno da boluje od trovanja krvi, za njega se pobrinulo Scottish Society for the Prevention of Cruelty to Animals (SSPCA), a uskoro je počeo pokazivati osjećaje prema volonterki Alexis Bailey.

Kada bi Alexis ušla u prostoriju, on je započinjao s ritualom karakterističnim za pelikane prije parenja, napadajući svakoga tko bi joj se približio. Bailey (47), koja za SSPCA radi već osam godina, rekla je da nikada nije vidjela tako nešto: "Pristali smo prihvatiti bolesnog nesita u oktobru, a ja sam tada bila slobodna. Tu noć sam mu dala antibiotike i pripremila mu nastambu i on je, čini se, otada zaljubljen u mene".

"Gleda me ravno u oči i ponaša se kao da me zavodi, krila podigne, a glavu nakloni. Zatim mi priđe, privija se uz mene i čisti me, kao da imam perje! Voli kljunom hvatati moju kosu ili ruku, a voli se igrati i mojim vezicama. Iz nekog razloga takav je samo prema meni. Kada me nema, dozvoljava da ga drugi hrane, ali kada ja dođem, odmah ih napada".

Nick Pinder, upravitelj rezervata, nije znao kako bi komentirao ovu pojavu, ali je istaknuo da je pticu možda osvojila bliskost s čovjekom, koju dosad nije doživio: "Nesiti zauzimaju malo područje oko jezera i najbliži kontakt koji ostvaruju s ljudima je kada ih hrane".