Zove se Grmuša
236

Pećina sa špiljskim ukrasima kod Bihaća uskoro bi mogla postati novi turistički biser Krajine

E. M.
Osim ljepote rijeke Une Krajina će za turiste uskoro imati novu atrakciju koja će se posebno svidjeti ljubiteljima speleologije s obzirom da su predstavnici Grada Bihaća i Turističke zajednice istražili pećinu Grmušu za koju se do nedavno nije ni znalo.

Riječ je o neistraženoj pećini koja je duboka nekoliko stotina metara, a s obzirom da je nedavno otkrivena predstavlja jedinstvenu prirodnu atrakciju Grada Bihaća koja bi uskoro mogla biti dostupna i turistima koji osim rijeke Une, prirode, historijskih tvrđava, vole i prošetati pećinama.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić nedavno je s Arminom Amdžićem, v.d. direktorom Turističke zajednice Grada Bihaća, članovima Savjeta MZ Srbljani i uposlenicima Unsko-sanskih šuma, GSS Bihać i gradskim vijećnicima obišao je lokalitet pećine te ostao impresioniran njenim sadržajem koji je nastajao stotinama godina.

"Zahvaljujući vijećniku Nijazu Malkoču i njegovim mještanima iz Srbljana posjetili smo ovu jedinstvenu prirodnu špilju do koje vodi odlična planinarska staza koja će uskoro biti označena, a pristupiti ćemo kasnije i uređenju ulaza u špilju koja je izuzetno zahtjevna za obilazak, ali jednom kada je posjetite vidjeti ćete zaista predivan prirodni biser", kazao je Amidžić.

Dodao je da je pećina impozantna i da posjeduje potencijal da se turistički valorizra kroz narednih nekoliko godina.

"Tokom ove godine pokušat ću organizirati dolazak speleologa koji bi nam mogli dati više informacija o strukturi pećine i njenom nastanku. Trenutno je vrlo važno da u suradnji sa mještanima pokušamo zaštiti pećinu kako ne bi došlo do njene devastacije od neodgovornih pojedinaca. Označavanje, mapiranje, osvjetljenje i mini pješačka infrastruktura je nešto čemu bi u konačnici trebali težiti, što će naranvo ovisiti o sredstvima, ali uz dovoljnu dozu volje mislim da u tome možemo uspjeti", zaključio je naš sagovornik.