|

Paru iz Francuske prijeti zatvor zbog krađe pijeska s plaže na Sardiniji

Paru iz Francuske prijeti zatvor zbog krađe pijeska s plaže na Sardiniji
28
M. A.
20.8.2019. u 08:12
11
komentara
28

dijeljenja
Paru iz Francuske prijeti zatvor zbog krađe pijeska s plaže na Sardiniji Plaža na Sardiniji (Ilustracija: Shutterstock)
Jedan par iz Francuske se suočava s nekoliko godina zatvora zato što je "ukrao" gotovo 40 kilograma pijeska sa Sardinije, italijanskog ostrva poznatog po slikovitim plažama.
Ovi neobični "lopovi" rekli su policiji da su željeli odnijeti pijesak kući jer ga žele zadržati kao suvenir, prenijeli su u ponedjeljak italijanski mediji.

Prema italijanskom listu Corriere della Sera, dvoje francuskih državljana nasulo je pijesak s plaže na jugu Sardinije u 14 plastičnih boca i stavilo ih u prtljažnik svog SUV-a. Par je želio pijesak odnijeti kući kao uspomenu na odmor, ali su uhvaćeni na trajektu do Toulona ​​u Francuskoj.Par je optužen za krađu s javne plaže i sada se suočava s kaznom zatvora između jedne i šest godina, navodi se u izvještaju.

Krađa pijeska sve je veća briga na Sardiniji, a sve više turista boce s pijeskom prodaje na internetu, prenosi BBC.

"Pješčane plaže jedna su od glavnih atrakcija Sardinije. Međutim, postoje dvije prijetnje za ovu prirodnu ljepotu. Jedna je erozija, koja je dijelom prirodna, a dijelom je uzrokovana povećanjem nivoa mora zbog klimatskih promjena, dok je druga prijetnja krađa pijeska", rekao je lokalni naučnik za životnu sredinu za BBC.

Zakon u Italiji iz 2017. godine učinio je trgovinu pijeskom, šljunkom i školjkama nezakonitom i kažnjivom novčanom kaznom do 3.300 dolara ili kaznom zatvora.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...