Roditelji, pažnja!
6

Ovo su razlozi zbog kojih vaša beba plače i savjeti kako joj pomoći

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nekada ne obraćamo pažnju na sitnice koje mogu uznemiravati mališane, a zapravo ih nije teško shvatiti. Postoje vrlo jasni razlozi zbog kojih se vaši mališani bune, iako to možda na prvi pogled ne primjećujete.

Katkad, u pokušaju da shvatite zbog čega vaša beba plače, i vi sami poželite zaplakati, prenosi Parent's. Pročitajte nekoliko čestih razloga zbog kojih bebe plaču.

Problem s pelenom

Čak i ako nije potrebno promijeniti bebi pelenu iz nekih drugih razloga, možda joj je pelena previše tijesna i zato plače.

Razgovaraju s vama

Bebe ne vole kada ih ignorišete, a može im čak i biti dosadno. Dajte joj novu igračku, otpjevajte joj neku pjesmu ili je, jednostavno, uzmite u ruke kako bi se smirila.

Prekomjerna pažnja

Nasuprot situaciji kada im je potrebno da obratite pažnju na njih, stoji ova situacija. Naime, bebe se lako prekomjerno stimuliraju. Stavite bebu na neko sigurno mjesto ili je presvucite tako da se osjeća ušuškano.

Boli ih trbuh

Kako bi im ublažili plinove koji ih muče, podignite ih da podrignu, a onda im lagano izmasirajte trbuh ili ih spustite u krevetić, neko vrijeme obraćajući pažnju na njihov trbuščić.

Spava im se

Zar niste i vi sami neraspoloženi kada vam se spava? Isto tako je i beba.

Hladno im je ili im je vruće

Dodirnite im šake, stopala, čelo i vrat, da vidite jesu li hladni ili topli. Onda im, prema potrebi, dodajte ili uklonite odjeću.

Nešto ih svrbi

Etiketa na garderobi ili previše uska odjeća, mogu biti užasno iritantni. Pregledajte sve još jednom i uklonite sve što može smetati bebi.

Zubi

Problemi sa zubima mogu početi dosta prije nego što ih možemo vidjeti. Čistim prstom masirajte bebine desni i dajte joj glodalicu.