lifestyle
4

Ovo je najskuplja privatna škola na svijetu

Klix.ba
Mnogi od bogatih svjetskih moćnika obrazovali su se u Švicarskoj i njihovim glasovitim internatima, te su poslali i svoju djecu u te iste ustanove.

Sjevernokorejski diktator Kim Jong-un navodno je pohađao Međunarodnu školu u Bernu, a obrazovanje u Švicarskoj sticali su i članovi danske kraljevske porodice. Međutim, nijedna švicarska obrazovna institucija nije tako prestižna kao Institut Le Rosey, koji se nalazi u neposrednoj blizini općine Rolle.

Škola je osnovana 1880. i smatra se najskupljom privatnom školom na svijetu, uz godišnju školarinu koja uključuje i smještaj u iznosu 133.000 dolara.

Pohađale su je poznate svjetske ličnosti poput posljednjeg iranskog šaha, Aga Khana, belgijskog kralja Alberta II, princa Rainiera od Monaka, Dodija Al Fayeda, djece kraljevske obitelji iz Egipta, kao i uglednih ličnosti i elite iz Grčke, bivše Jugoslavije, Italije i Velike Britanije, navodi magazin Forbes.

Tu su se također školovali i potomci američkih dinastija poput Rothschilda i Rockefellera. U fotogaleriji i videu pogledajte kako izgleda ova škola.