Klimatske promjene
19

Ova prirodna atrakcija uskoro neće postojati, a za to smo krivi svi

DP
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Klimatske promjene sve agresivnije djeluju na okeanski ekosistem, zaključaj je instražvanja obavljenog na Havajima.

Klimatske promjene mogle bi istrijebiti gotovo sve koraljne grebene širom svijeta do 2100. godine. Do ovog zaključka došlo je novo istraživanje sa Univerziteta na Havajima, tokom kojeg su proučavani negativni efekti globalnog zagrijavanja na stanište koralja, piše NBC News.

Renee Setter, biogeograf sa Univerziteta na Havajima i njene kolege ispitivali su utjecaj temperature okeana, njegove kiselosti i zagađenja i negativna djelovanja ribolova na opstanak koraljnih grebena, te su došli do zaključka da će do kraja ovog stoljeća staništa koraljnih grebena biti uništena i da oni ili neće postojati ili će ih biti veoma malo.

Prema procjenama istraživača, do 2100. godine mogli bi opstati mali dijelovi koraljnih grebena Baja Californije i Crvenog mora.

Ovo istraživanje ustanovilo je da su koralji najpodložniji promjenama životne sredine uzrokovanim emitiranjem štetnih plinova u atmosferu. Ovi plinovi zadržavaju toplinu u atmosferi i tako podižu temperaturu cijelog planeta, pa i okeana, a kada se ugljikov dioksid pomiješa s okeanskom vodom, ona postaje kiselija.

Zagrijavanje vode i pojačana kiselost već ugrožavaju koraljne grebene širom svijeta i dovode do takozvanog "izbjeljivanja".

Od 2014. do 2017. godine oko 75 posto koraljnih grebena na svijetu prošlo je kroz postupak "izbjeljivanja", koji je sve češća pojava. Ovo "izbjeljivanje" javlja se kao odgovor na neuobičajene prilike u životnoj sredini, kao što su više ili niže temperature okeana ili pojačana kiselost. Tada koralji oslobađaju fotosintetičku algu koja živi u njihovom tkivu, poslije čega ostaju bez svojih živih boja i postaju potpuno bijeli.

Izbjeljivanje ne ubija uvijek koralje, ali oni postaju podložniji bolestima, a kako okeani sve brže postaju topliji, mnogi koraljni sustavi su ugroženi.

Osim što privlače turiste i time poboljšavaju lokalnu ekonomiju, koraljni grebeni su dio ekosistema okeana i staništa su hiljadama riba i morskih vrsta.

Osim klimatskih promjena, na koraljne grebene negativno utječu i ribolov i zagađenje. Setter kaže da su oslobađanje okeana od zagađenja i projekti oporavka koraljnih grebena od velike važnosti, ali da će se keanski ekosistemi nastaviti narušavati ako se ključni uzroci klimatskih promjena ne zaustave.