U junu na Bjelašnici
44

Otvorene prijave za osmo izdanje Vučko Traila

D. B.
Jedna od najljepših trka u našoj zemlji, Vučko Trail, održat će se za vikend 21. do 23. juna 2024. godine na Bjelašnici, a prijave za njeno osmo izdanje otvorene su od danas.

Vučko Trail već sedam godina privlači sve veći broj trkača, kako rekreativaca, tako i onih koji se natječu za podij, te važi za najbrojniju domaću trail trku. Sportski entuzijasti iz 27 zemalja svijeta pristižu, sada već tradicionalno, u junu mjesecu u Sarajevo, kako bi na obroncima Bjelašnice i Visočice pokazali sportsko umjeće, ali i uživali na stazama i u prizorima koji oduzimaju dah. Osmo izdanje trke, zakazano za juni 2024. godine, najavljeno je pod novim sloganom “Run ancient paths”.

“Sve Vučko Trail staze prolaze putevima kojima su vijekovima prije nas, koračali naši preci. Trkači prelaze drevne staze koje su korištene, koje se i danas koriste, ali i neke koje su zaboravljene. Neke od njih koje se decenijama nisu koristile, sada su revitalizirane i prokrčane za potrebe trke, ali i približene planinarima i turistima. O davnima vremenima na ovim lokacijama govore i brojne nekropole stećaka pored kojih se trči, zajedno sa selima i naseljima na padinama Bjelašnice i Visočice”, pojašnjava Ema Turković u ime Planinarskog društva Željezničar, organizatora utrke.

Vučko Trail se odvija na četiri različite staze, od 13, 40, 60 i 105 kilometara, različite težine.

“Trudimo se da svako naredno izdanje Vučko Traila bude bolje od onog prethodnog, te da ostane i postane, ukoliko već nije, neizbježan događaj u kalendarima mnogih profesionalnih trkača, a ujedno dostupan rekreativcima i onima koji žele zakoračiti u neke nove izazove, pa baš zato nudimo raznovrsnost staza", poručuje Turković.

Najduža staza na Vučko Trailu, Crna staza, osim impresivne dužine od 105 kilometara, donosi i visinsku razliku od 5.800 metara koju je potrebno osvojiti, što je čini najtežom u Bosni i Hercegovini, ali i jednom od najtežih u regionu.

Crvena staza od 60 kilometra sa 3.700 metara visinske razlike je izuzetno zahtjevna, ali pruža nevjerovatno iskustvo trčanja od zelenih poljana Bjelašnice, preko eksponiranih planinskih grebena Visočice, pa nazad kroz stoljetna bjelašnička sela.

Za one željne željne izazova, ali sa nešto manje trail iskustva, atraktivna Plava staza od 40 kilometara i 1.800 metara visinske razlike nosi pravu dozu uživanja u planinskom trčanju i inspirativnog krajolika.

Najkraća, Zelena staza od 13 kilometara ujedno privlači i najveći broj trkača rekreativaca i već godinama je sjajan uvod u svijet traila za sve one koje privlači kombinacija sporta i uživanja u prirodi.

"Nakon prošlogodišnjeg izdanja, koje nam je donijelo brojne izazove, od zahtjevnih vremenskih uslova, do organizacije prve trke od 105 km, a koje smo uspješno savladali, sa velikim nestrpljenjem smo očekivali datum otvaranja prijava za 2024. godinu. Vučko Trail iz godine u godinu raste zahvaljujući velikom broju onih koji prepoznaju posebnu harizmu koju sa sobom novi ova trka. Tu ubrajamo brojne volontere, partnere i sponzore koji prepoznaju Vučko Trail kao brend sa kojim žele graditi dugoročne poslovne odnose, ali i trkače koji u sve većem broju dolaze na trku i koji joj se iz godine u godinu rado vraćaju testirajući svoje limite. Imamo sjajnu saradnju i sa velikim brojem organizatora drugih utrka iz zemlje i regiona, sa kojima sanjamo iste snove”, ponosna je kazala Turković.

Vučko Trail 2024 održat će se 21. do 23. juna na Bjelašnici, a očekuje se učešće preko 1.000 trkačica i trkača. Prijave su otvorene od danas, a budući da je broj takmičara ograničen, organizator napominje da je prijavu dobro napraviti što prije putem stranice www.vuckotrail.ba specijalno jer se za kraće staze već tradicionalno pred utrku traži "broj više“.

Povoljnije cijene startnina važe za uplate do 29. februara 2024. godine.