lifestyle
0

Otkrivena tajna vrata hrama u Nari

FENA
Metalna pojačanja vrata na čuvenom budističkom hramu Tošodaiđi sačuvala su dijelove crteža od propadanja, a pronađeni su kad su vrata rastavljena radi konzervacije.

Crteži, naslikani u 8. stoljeću, prikazuju cvijeće u crvenoj, narančastoj, zelenoj i crnoj boji. Ostale slike, koje su ostale izložene na vratima, s vremenom su izblijedjele. Metalna pojačanja su na drvena vrata stavljena prije više stoljeća, pa su maknuta da bi u 17. stoljeću bila zamijenjena novima, za koje se pouzdano zna da su došla na originalna vrata.

Hram u Nari, koji je proglašen japanskim nacionalnim blagom i uvršten je na UNESCO-vu Listu svjetske baštine, utemeljio je 759. godine kineski monah Ćjenčen, kojeg Japanci zovu Ganđin.

Vjeruje se da je glavna dvorana dovršena krajem 8. stoljeća. Metalni dijelovi maknuti su prošlog studenoga s deset vrata u glavnoj dvorani hrama, a crteži su pronađeni na trima. Obrazovni odbor prefekture Nara objavio da će novootkrivene crteže ostaviti pokrivenima kao što su i bili, ali da će učvrstiti vrata u glavnoj dvorani.