Najbolji tata
158

Otac izgradio poseban tematski park za svoju kćerku s invaliditetom

Klix.ba
Gordon Hartman iz Texasa odlučio je da izgradi tematski park za svoju kćerku s posebnim potrebama nakon što se uvjerio da ne postoji nijedan prilagođen njoj u koji bi je mogao odvesti.

Na ideju je došao dok su bili na odmoru kada je njegova kćerka imala 12 godina i kada je vidio koliko je nastojala da se sprijatelji s drugom djecom u bazenu, ali su ona zazirala od nje.

On je vjerovao da je to zbog toga što djeca nisu znala kako da se postave prema Morgan čiji je mentalni razvoj tada bio na nivou petogodišnjeg djeteta i bolovala je od jednog oblika autizma.

Kako je Morgan odrastala, Gordon i njegova supruga su shvatili da ne postoji nijedno mjesto gdje bi je mogli odvesti, a da joj bude lijepo i da je drugi posmatraju kao sebi jednaku.

Stoga su odlučili izgraditi vlastiti tematski park. Gordon je prodao svoju firmu i osnovao neprofitnu organizaciju koja pomaže ljudima s invaliditetom i počeo graditi prvi tematski park pristupačan djeci sa poteškoćama u razvoju.

"Željeli smo napraviti tematski park gdje će svi moći raditi sve, gdje će se moći i igrati i osobe sa posebnim potrebama i one bez takvih potreba", rekao je ponosni tata za BBC.

Prilikom izgradnje parka kojeg su nazvali "Morganin čudesni svijet" konsultovali su ljekare, terapeute i ljude s invaliditetom.

Park je koštao 34 miliona dolara, a otvoren je 2010. godine. U njemu se nalazi specijalno dizajniran ringišpil, voz i avanturističko igralište, svi putevi su pristupačni svima, a ulaz je besplatan za sve osobe s posebnim potrebama.