|

Osvojen Denali: Armin Gazić i Tomislav Cvitanušić se popeli na najviši vrh Sjeverne Amerike

Osvojen Denali: Armin Gazić i Tomislav Cvitanušić se popeli na najviši vrh Sjeverne Amerike
2.245
Piše: E. M.
7.6.2019. u 09:54
27
komentara
2,2k

dijeljenja
Osvojen Denali: Armin Gazić i Tomislav Cvitanušić se popeli na najviši vrh Sjeverne Amerike Vrh hladnog Denalija
Bosanskohercegovački alpinisti Tomislav Cvitanušić i Armin Gazić uspjeli su se popeti na najviši vrh Sjeverne Amerike Denali koji se nalazi na 6.194 metra nadmorske visine.
Ovim je ispisana još jedna stranica planinarstva u BiH s obzirom na to da su se Cvitanušić i Gazić šest i po sati penjali do najvišeg vrha Sjeverne Amerike, a u jurišni kamp su silazili blizu četiri sata.

Temperatura tokom uspona i silaska iznosila je minus 30 stepeni, a osim toga prevazišli su i vjetar na izlaznom grebenu.

Bh. planinari Gazić i Cvitanušić se osjećaju dobro.

"Ovo je visinski rekord instruktora Sarajevske škole alpinizma Armina i treći vrh kontinenata jednog od najboljih studenata Sarajevske škole alpinizma Tomislava Cvitanušića", napisao je alpinista bh. Muhamed Gafić.

Denali, do 2015. godine popularnog naziva Mount McKinley, je najviša planina u američkoj saveznoj državi Aljaska. Ujedno je to i najviši vrh sjevernoameričkog kontinenta. Kako se planina nalazi u subarktičkom pojasu, ona je najsjeverniji i najhladniji visoki vrh na Zemlji.

Ovo je najhladnija planina na svijetu, a razlog tome je da se nalazi samo 200-tinjak kilometara južno od sjevernog polarnog kruga. Ova planina ima najteže klimatske uslove za penjanje na svijetu i iz tog razloga mnogi je koriste kao pripremu za penjanje na vrhove više od 8.000 metara u Himalajama, uključujući i Everest.

Armin Gazić je iskusni visokogorac i alpinista, a u dosadašnjoj karijeri je dosegnuo vrhove do 5.600 m (Elbrus-Rusija). Alpinizmom se bavi već 18 godina, a prije četiri godine je stekao zvanje instruktora alpinizma. U timu s Harisom Kalajdžisalihovićem je postao prvi alpinista iz Bosne i Hercegovine koji se popeo na sjevernu stijenu Matterhorna, što je podvig u svjetskim okvirima alpinizma. Armin je i trostruki državni prvak u sportskom penjanju te dobitnik priznanja Sportskog saveza BiH za doprinos i razvoj sporta.

Tomislav Cvitanušić je iskusni visokogorac i alpinista, dosegnuo je vrhove do 7.000 m (Aconcagua-Argentina), višestruki maratonac, triatlonac, tri puta učesnik Ironman triatlon takmičenja, dobitnik nagrade Olimpijskog komiteta BiH za promociju sporta, kao i drugih mnogobrojnih sportskih priznanja.
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...