Antarktička avantura
61

Osvajač Južnog pola Davor Rostuhar dolazi u Sarajevo

Klix.ba
U sklopu svoje jesenje turneje po prvi put nakon osvajanja Južnog Pola planinarima, alpinistima, ekspedicionistima, te ljubiteljima izazova, u Sarajevo dolazi Davor Rostuhar, hrvatski istraživač, putopisac i fotograf.

Davor je zvanično prvi Hrvat koji je osvojio Južni pol u okviru samostalne ekspedicije gdje je prepješačio oko 1.200 kilometara pri vanjskim temperaturama i do 40 stepeni ispod nule, vukući za sobom sanke teške 137 kilograma.

Za ovaj poduhvat mu je trebalo tačno 46 dana, 20 sati i 25 minuta. To je ujedno, službeno, 11-to najbrže vrijeme, potvrđeno od strane Antarctic Logistics & Expeditions, i hrvatski rekord te je ovim uspješnim poduhvatom postao 26-ta osoba u historiji koja je put od obale Antarktike do Južnog pola prevalila solo (tzv. unsupported i unassisted).

"Ohrabreni ovim Davorovim postignućem i uspjehom u želji da tu priču čujemo i prenesemo uživo sarajevskim i drugim planinarima, alpinistima, avanturistima te sportistima raznih aktivnosti planinarski klub Nomadi iz Sarajeva je pozvao Davora na druženje sa svima nama", saopćeno je iz Planinarskog kluba Nomadi.

Ova avantura - multimedijalna prezentacija i druženje zakazana je za petak 23. novembra u Art House Kino Kriterionu s početkom u 19 sati.

Ulaz na ovaj event i druženje sa Davorom je slobodan.

Više informacija o ovom eventu i samom programu te aktivnostima planinarskog kluba Nomadi možete dobiti na zvaničnoj Facebook stranici kluba – PK Nomadi.