lifestyle
0

Osobe u ljubavnoj vezi žive duže

NINA
Sada je to i službeno - osobe koje su u ljubavnoj vezi imaju više izgleda da duže žive od onih koje nemaju kome pokloniti svoje srce.

To je zaključak do kog je došao australski akademik March Khoen istražujući u literaturi vezu između ljubavi i dugovječnosti, prenijela je agencija DPA. "Ljubav povećava vaše šanse da duže živite", kazao je Khoen, sa univerziteta RMIT u Melbourneu.

Khoenovo shvaćanje ljubavi je vrlo široko, ono obuhvaća ne samo romantičnu ljubav već se može odnositi i na bilo koji zanos, pa i hobi. Važno je da vas nešto ponese i da u tome uživate.

"Ako obavljate neku aktivnost koju volite, bilo da je to pravljenje malih aviona od papira, rad u dvorištu, osvajate trenutke koji kao da zaustavljaju vrijeme ili dobivate utisak da je prošlo pet minuta, a u stvari je iscurio cijeli jedan sat", objasnio je Khoen.

"Sve aktivnosti koje vas u potpunosti obuzimaju i tokom kojih gubite osjećaj za vrijeme mogu se smatrati ljubavnim aktivnostima", istaknuo je on.

To važi kako za parove tako i za ljude koji žive sami. Jedan od razloga što žene generalno žive duže od muškaraca je taj što "više vole", napominje australski akademik. Vole svoje ljubavnike, djecu, roditelje... "Za očekivati je da duže žive, jer se one stalno brinu za nekoga, imaju više ljubavi u svom životu", zaključio je Khoen.