U nedjelju
123

Promo / Osobe s posebnim potrebama učestvuju na Olimpija festivalu trčanja u Sarajevu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu i ove godine omogućava osobama sa posebnim potrebama učešće na Olimpija festivalu trčanja u Sarajevu u nedjelju 16. septembra.

Zahvaljujući projektu "Trčimo zajedno" / “Let's Run Together" koji realizira uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, Udruženje "Marathon“ Sarajevo će i ove godine uključiti osobe sa posebnim potrebama u najveće okupljanje trkača i trkačica u zemlji koje se održava u nedelju 16.9.2018. godine.

"S namjerom da jačamo inkluziju nastojimo već tri godine za redom podijeliti naše najvažnije i najdraže aktivnosti sa osoboma s posebnim potrebama. Tako je sarajevski polumaraton u posljednje tri godine bogatiji za još jedan važan i human aspekt. Na ovogodišnjem Sarajevo Sberbank polumaratonu 16.9.2018. trčat će i štićenici Udruženja za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo „OAZA“ prilagođenu dužinu Novo Nordisk Fun Run trke/šetnje u posebno dizajniranim majicama sa natpisom "Trčimo zajedno", rekao je za Klix.ba direktor Udruženja "Marathon“, Erol Mujanović, te dodao da je ovo jedinstven projekt koji polako prerasta u tradiciju i iz godine u godinu okuplja sve veći broj učesnika.

Udruženje "Marathon“ nastoji da sve svoje aktivnosti oplemeni društveno-odgovornim karakterom, te da pokaže kako je trčanje, ne samo sport koji pomaže čuvanju zdravlja i postizanju odlične fizičke forme, nego i alat za širenje pozitivnih promjena i važnih poruka u zajednici. Tim povodom je u okviru redovnih Park Run treninga prošle godine organizovan i zajednički trening sa štićenicima Udruženja „Oaza“ koji imao veliki odziv i pokazao veliku solidarnost u trkačoj zajednici.

Također, prethodnog vikenda trka Avon djevojke na trčanju je trčnju je podržala učeće žena sa posebnim potrebama, kao i borbu protiv karcinoma dojke višemjesečnom kampanjom i donacijom za Udruženje "Novi pogled“ iz Mostara izdvojenu iz uplaćenih startnina. Osim toga, dječija trka Nesquk Kids' Run je promovirala učešće djece s poteškoćama u razvoju u saradnji sa Udruženjem "EDUS-EDUKACIJA ZA SVE“ pod sloganom "I ja volim da trčim“.

  1. Sarajevo Sberbank polumaraton će pored projekta "Trčimo zajedno“ obilježiti i društveno-odgovorna kampanja "Miles for smiles – trčimo zajedno za dječiji osmijeh“ kojom se promoviše projekat "Stariji brat, starija sestra“ u saradnji sa Udruženjem za prevenciju ovisnosti "NARKO-NE“. Zahvaljujući ovoj kampanji, svi trkači koji će trčati jednu od trka 16. septembra, imaju priliku prodavati kilometre i prikupljati sredstva koja će poslužiti za finansiranje aktivnosti mladih koji su trenutno u velikom stanju potrebe i uglavnom bez roditeljskog staranja. Do sada se kampanji priključilo preko 50 trkača, koji su uspješno prodali svoje kilometre. Više informacija o samoj kampanji dostupno je putem oficijelne Facebook stranice kampanje.

Ako se želite pridružiti Olimpija festivalu trčanja, prijave za Novo Nordisk Fun Run od 4K su još uvijek otvorene, a registraciju je moguće izvršiti klikom na utrku.

Organizaciju 12. Sarajevo Sberbank polumaratona i ostalih trka u okviru Olimpija Run Festa podržali su: Sberbank, Olimpija, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Novo Nordisk, Gazprom benzinske pumpe, Bingo, Mercator, Carlsberg, Hyundai, Mrkva, Symphony, Samsung, Grad Sarajevo, Dukat Fit, Sebamed, Muscle Freak, SCC, Biona, Garmin, Posao.ba, Intersport, Poliklinika Al-Tawil, BBI centar, GBT, Courtyard Marriott, Triptih, Vispak, Ministarstvo kulture i sporta FBiH, Food Market, Penny Plus, Penny Marketi, Domaći sokovi „Kantar“, Massimo, Franz Ferdinand, New Event, Ekopak, Fress, Fondacija Mozaik, Ambasada SAD u Sarajevu, EU Info Centar, BH Telecom, klub Trezor, Kutcha, Johnny i Nextbike.

Posebnu medijsku podršku pružili su portal Klix.ba, radio "Antena“ i radio "Mix“.