{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osnaživanjem porodice kreira se okruženje poticajno za djecu

15.5.2018. u 08:30
0
2
Osnaživanjem porodice kreira se okruženje poticajno za djecu
0
Osnaživanjem porodice kreira se okruženje poticajno za djecu
Nijednom roditelju nije lako, a posebno je teško roditeljima koji se moraju boriti da osiguraju osnovne egzistencijalne uslove za svoju djecu. Na Međunarodni dan porodice, koji se obilježava svake godine 15. maja u cijelom svijetu, želimo skrenuti pažnju na važnost podrške porodici, poručuju iz organizacije Save the Children.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kako bismo osnažili porodice, Save the Children je kreirao programe za rad s porodicama koje provodi kroz rad dnevnih centara za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici i djecu koja su u riziku i kutke za roditelje u osnovnim školama.

U okviru rada dnevnih centara i roditeljskih kutaka, radimo sa porodicama kako bismo osnažili roditeljske kompetencije u odgajanju djece, njihovom boljem razumijevanju dječijih potreba, te pružanju kvalitetne podrške djeci u uključivanju u obrazovni sistem, ujedno sprečavajući rano napuštanje obrazovanja.

"Primjena programa podrške porodicama u školama i dnevnim centrima do sada je pokazala izuzetne rezultate, gdje su roditelji uključeni u program potvrdili da je to vrsta podrške koja im je potrebna kako bi se mogli nositi sa svakodnevnim izazovima roditeljstva. Također, roditelji su nam rekli da prvi put učestvuju u programu gdje im se ne nameću rješenja, već se oni osnažuju kako bi sami bili agenti promjene u svojim domovima i lokalnim zajednicama", ističe direktorica Save the Children za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić.

Save the Children je program podrške porodicama uključio u više projekata.

Dnevni centri za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici i djecu koja su u riziku da to postanu su mjesta gdje ova djeca mogu dobiti potrebnu podršku i zaštitu – od toplog obroka i sigurnog mjesta za boravak do pomoći u ostvarivanju osnovnih prava. Save the Children trenutno podržava rad sedam dnevnih centara, u Banjaluci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom i Mostaru u BiH, te u Nikšiću i Podgorici u Crnoj Gori.

U okviru napora sprečavanja ranog napuštanja školovanja, uz podršku Save the Children-a, ove školske godine otvara se i 28 kutaka za roditelje u osnovnim školama u BiH. Prethodno je Save the Children organizovao obuke za nastavnike i nastavnice za primjenu programa podrške porodici i direktni rad s roditeljima, te opremio kutke. Kutak za roditelje je jedan od načina da se pokaže roditeljima da su dobrodošli i da škole brinu, ne samo o njihovoj djeci, već i o njima i njihovim potrebama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: