Talenat i ljubav
240

Osamdesetogodišnji Alija oduševljava maketama sarajevskih znamenitosti

Klix.ba
Alija Tahtović, osamdesetogodišnji Sarajlija, prije više od dvadeset godina otkrio je talenat i ljubav prema izradi maketa.

Po struci limar, uspješno je iskoristio svoje zanatsko umijeće i po odlasku u penziju počeo izrađivati makete kulturno-historijskih znamenitosti od drveta i lima, a prva koju je napravio bila je maketa Begove džamije.

"To je bila moja prva maketa i ponosan sam na nju iako danas nije u najboljem stanju. Do danas sam napravio desetine maketa: Sebilj, Alipašinu džamiju, Sinanovu tekiju, Stari most u Mostaru, a želja mi je i da napravim Vijećnicu", priča Alija.

Jedna želja danas mu se ispunila. Naime, Alija je prije 73 godine krenuo u prvi razred OŠ Saburina i svakodnevno je prolazio pored čuvene Saburine kuće. Kroz prošlost bio je svjedok svih nedaća koje su ovaj nacionalnih spomenik zadesile, pa ga je posebno obradovala restauracija Saburine kuće koju je Općina Stari Grad realizovala prije nekoliko godina.

"Imao sam želju da napravim maketu Saburine kuće i poklonim je Općini Stari Grad, i evo danas mi se ta želja ostvarila", kazao je Alija prilikom prijema kod općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića.

Alija je svoju ideju iznio Savjetu mjesne zajednice, a kasnije je sve išlo lako. „Zaista sam imao želju da upoznam ovog čovjeka i odam mu priznanje na ovome što radi. To su prava mala umjetnička djela i trebamo biti ponosni na ovakve ljude“, kazao je Hadžibajrić. A, maketa Saburine kuće uskoro će biti izložena u općinskom Info-press centru na Baščaršiji gdje će je moći vidjeti i brojni turisti.

Na pitanje koja mu je maketa najdraža, Alija odgovara da su mu sve jednako drage, te da ima želju da pravi nove.

"Moj stan je pun maketa raznih znamenitosti, a ja još imam snage i želje da napravim mnoge druge. Ne radim ovo da bih zarađivao nego iz ljubavi prema ovom poslu, a nikada nijednu maketu nisam prodao, samo poklanjam", ispričao je Alija.