Novi naučni zaključak
0

Organizacija je tajna dugog života

Sarajevo-x.com
Ambiciozne, organizirane i savjesne osobe duže žive od impulsivnih osoba, rezultat je studije na osnovu kojeg su kalifornijski naučnici samouvjereno zaključili da psihološke osobine mogu biti jednako važne za ljudsko zdravlje, kao i medicinski i društveni faktori.

Iako se možda doimaju kao dosadni, osobe koje imaju odličnu samokontrolu mnogo su zdravije nego osobe koje često vole rizikovati u životu, te mogu živjeti čak četiri godine duže, sugeriše naučnoistraživački rad stručnjaka sa Univerziteta u Kaliforniji.

"Ne samo da savjesni pojedinci rjeđe preuzimaju rizike i imaju bolje zdravstvene navike, već također imaju mnogo stabilnija radna mjesta i brakove, pa čak možda posjeduju biološke predispozicije za dobro zdravlje", objasnio je u intervjuu za Daily Telegraph Howard Friedman, profesor psihologije na Univerzitetu u Kaliforniji.

Naime, profesor Friedman tvrdi kako veoma savjesne osobe u prosjeku žive dvije do četiri godine duže od osoba kontrastnih osobina, rijetko puše cigarete ili se opijaju, te samim time žive stabilnije i pod manjim stresom.

Friedman i njegova asistentica Margaret Kern proučavali su tri aspekta savjesnosti - samokontrolu, organizaciju i sposobnost korisnog trošenja vlastitog vremena. Analizirani su podaci iz 20 studija u kojima je sudjelovalo više od 8.900 volontera iz SAD-a, Kanade, Japana, Njemačke, Norveške i Švedske. Naučnici su na kraju zaključili da su posljednja dva aspekta najviše povezana s dugovječnošću. Ostale zdrave psihološke osobine podrazumijevaju pedantnost, pouzdanost, izraženu moć prosuđivanja i osjećaj dužnosti.

Iako se vama ova studija možda čini kao totalni gubitak dragocjenog vremena, znanja i ostalih resura pomenuti dvojac je uvjeren kako će nas njihovo "otkriće" natjerati na ozbiljnije razmišljanje o vlastitom životu, kao i o posljedicama naših djela.

"Iako neko ne može postati savjesna osoba u kratkom roku, moguća su značajna unapređenja vlastite ličnosti na duge staze uz ozbiljnije veze, karijere i općenito odgovornije ponašanje", dodali su autori studije u svom saopćenju, koje su objavili mnogi svjetski mediji.