|

Općina Novi Grad ugostila 100 osnovaca polaznika male škole filma - Kids Movie Star

Općina Novi Grad ugostila 100 osnovaca polaznika male škole filma - Kids Movie Star
71
Sponzorirani članak
30.12.2019. u 13:15
0
komentara
71

dijeljenja
1/10
2/10
3/10
4/10
5/10
6/10
7/10
8/10
9/10
10/10
Udruženje MI iz Sarajeva, uz podršku općine Novi Grad Sarajevo i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo realiziralo je tri godine zaredom niz kreativnih radionica iz oblasti filmske umjetnosti kroz projekt "Mala škola filma - Kids Movie Star".
Treći po redu “Kids Movie Star”, okupio je talentovane, vrijedne osnovce iz tri osnovne škole u Sarajevu: JU OŠ "Umihana Čuvidina", JU OŠ "Meša Selimović" i JU OŠ "Džemaludin Čaušević".

Njih 100 bili su vođeni zajedničkim interesima, te su kroz posebno osmišljene radionice, upoznati sa procesom nastanka scenarija za film, režiranja, snimanja profesionalnom kamerom i glumom. Rezultat toga je 6 kratkih igranih filmova: "Emir", "Biseri u školi“, "Prvo hopni pa reci skok“, "Budi mi prijatelj", "Novi učenici“ i "Fontele", čije autorstvo potpisuju upravo ovi učenici.

Filmovi su premijerno prikazani u kino sali Općine Novi Grad, a žiri takmičarskog dijela programa, kojeg su činili Sabrina Begović Ćorić - redateljica i predsjednica žirija, Saša Peševski - reditelj i Emir Kapetanović - glumac, jednoglasnom odlukom izabrali su najbolje u 7 kategorija:

Najbolja sporedna muška uloga: AMAR SUBAŠIĆ za film "Prvo hopni pa reci skok“,
Najbolja sporedna ženska uloga: HENA PEŠTEK za film "Emir",

Najbolja glavna muška uloga: DALI HYSENI za film "Biseri u školi“,
Najbolja glavna ženska uloga: ANESA BABAČIĆ za film "Budi mi prijatelj“,

Najboolji scenario: AJLA TUCAKOVIĆ i IMARAN ĐULAN za film "Novi učenici",
Najbolji reditelj: ADVAN GACKIĆ za film "Fontele",
Najbolji film: "Emir".

Nagrađenim učesnicima je dodjeljena nagrada "FILMSKA KLAPA", a svim ostalim polaznicima u projektu dodjeljni su certifikati o uspješno završenoj maloj školi filma.

Cilj ovog projekta je prevencija vršnjačkog nasilja među djecom, kroz kreativno i vizuelno izražavanje. Snimanjem kratkih igranih filmova predstavljeni su rizici, uzroci i posljedice vršnjačkog nasilja čime je poslana jasna poruka da prepoznavanjem, zaustavljanjem i sprečavanjem nasilja pruža djeci pomoć da prevladaju posljedice nasilja, te da nam je njihova dobrobit važna i da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kojem obliku.

Udruženje MI će nastaviti s ovakvim aktivnostima i u budućnosti kako bi se djeci i mladima pružila mogućnost da slobodno govore o sebi i svojim iskustvima, kreativno razmišljaju i kreativno realiziraju svoje snove, te da djeca stvore kvalitetne ciljeve u životu i da njihov odabir bude rad i obrazovanje.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.