lifestyle
0

Održan najveći zumba party u Sarajevu do sada

Klix.ba
U okviru Festivala energetske efikasnosti, u subotu, 09. juna 2012. u centru za mlade Grbavica Club Athena, na čelu sa Elmom Višo, organizovao je najveći do sada zumba party u Sarajevu. Više od 15 instruktora iz BiH i regije prezentovalo je najnovije zumba pokrete.

Zumba fitnes program, namijenjen svim generacijama, sve je popularniji i u BiH. Predstavlja kombinaciju elemenata rumbe, sambe, hip hopa i ostalih plesova, te izmjenom laganih i brzih pokreta omogućava gubljenje kalorija i oblikovanje tijela. Porijeklom iz Kolumbije, zumba je vrlo brzo osvojila SAD, a onda i cijeli svijet. Otuda i veliki interes za party koji je u subotu održan u Sarajevu.

Elma Višo, po mnogma najbolja domaća instruktorica zumbe, svojim usavršavanjem na seminarima širom Evrope, omogućila je ljubiteljima zumbe u BiH da idu u korak sa svjetskim trendovima. Svojim entuzijazmom i željom da ponudi što više svima koje ova vrsta treninga interesuje, Elma nastoji okupljati u BiH poznate instruktore iz regije i prezentovati njihova umjeća u cilju popularizacije i unaprjeđenja ovog savremenog oblika tjelovježbe i u našoj zemlji.

O svojim počecima i ljubavi prema zumbi Elma kaže:

"Na jednom od profesionalnih treninga u inostranstvu, prije nekoliko godina, imala sam priliku da se okušam u zumbi o kojoj sam već tada dosta čitala. Odmah sam shvatila koje su prednosti takvog pristupa treninizma. Vratila sam se u Sarajevo i krenula sa probnim treninzima. U to vrijeme je bilo malo onih koji su uopšte čuli nešto o tom novom vidu vježbanja. Već na samom početku sam se zaljubila u zumbu, a i prve reakcije mojih vježbačica bile su odlične. Shvatila sam da na tome vrijedi raditi. Budući da vjerujem da sve treba raditi predano i profesionalno, odlučila sam da se usavršavam i zvanično krenem sa treninzima. Licencu sam dobila u Hrvatskoj, a dalje sam se usavrsavala na seminarima širom Evrope’’.

Supruga američkog ambasadora Danuta Moon, koja i osobno trenira zumbu, ovom prilikom najavila je projekat povezivanja zumbe sa borbom protiv karcinoma dojke. Naime, svake godine u septembru u Sarajevu, kao i stotinu drugih gradova širom svijeta, organizuje se Trka za ozdravljenje (Race for the Cure) s namjerom da se podigne svjest o karcinomu dojke i prikupe sredstva za borbu protiv te bolesti.

Partneri Trke sa sjedištem u Dalasu (SAD), potpisali su ugovor sa Zumba International o organizovanju Pink Zumba Parties posvećenih prikupljanju novca za borbu protiv karcinoma dojke. Bosna i Hercegovina se još nije uključila u taj projekat. Gospodja Moon, počasna predsjednica Trke, izrazila je uvjerenje da će se uskoro u Bosni i Hercegovini organizovati Pink Zumba Parties i najavila je da će ove godine zumba pratiti Trku za ozdravljenje.