Utrka biciklista
83

Održan 12. Giro di Sarajevo, 2.500 učesnika prodefilovalo ulicama Sarajeva

S.H.P.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U Sarajevu je danas održana 12. po redu biciklistička utrka Giro di Sarajevo u kojoj je učestvovalo oko 2.500 biciklista. Vozilo se od Dobrinje, kroz centar grada do Vijećnice i nazad do Vilsonovog šetališta.

Biciklisti su u 14 sati krenuli ispred škole ''Skender Kulenović'' na Dobrinji, nakon čega se u Nedžarićima kolona priključila na glavnu gradsku saobraćajnicu i njom se vozila sve do Vijećnice te nazad do Marijin-Dvora s ciljem na Vilsonovom šetalištu.

"U trci je učestvovalo 2.500 osoba. Giro je kao i svih ostalih godina protekao u najboljem redu, bez ikakvih problema ili incidenata", rekao je Nisad Selimović predsjednik Udruženja Giro di Sarajevo.

Najsretniji učesnici su na cilju Coca-Cola BiH dobili bicikle i kacige.

Cilj trke bio je da se ukaže na probleme s kojima se biciklisti suočavaju pri putovanju od mjesta stanovanja do škole ili posla, tzv. Commutinga.

Podjećamo, ove godine trka se održala na Svjetski dan bez automobila, a događaj je uvršten i u Evropsku sedmicu mobilnosti.

Giro je mnogo više od biciklističkog događaja. Zahvaljujući ovom projektu biciklisti Sarajeva su uspjeli riješiti brojne probleme i prevazići prepreke s kojima su se suočavali, kroz razne inicijative, dopise, lobiranja i direktnu saradnju.