Objavljena knjiga sa svim freskama Sikstinske kapele

Objavljena knjiga sa svim freskama Sikstinske kapele
1
Klix.ba
28.2.2017. u 08:44
12
komentara
1

dijeljenja
Objavljena knjiga sa svim freskama Sikstinske kapele Foto: AFP
Zahvaljujući dosad nezabilježenom fotografskom poduhvatu, objavljenom u jednoj knjizi, slavne Michelangelove freske na stropu Sikstinske kapele u Rimu sada možete pogledati do najsitnijeg detalja.
Freske koje je Michelangelo oslikao od 1508. do 1512. godine na 1.100 kvadratnih metara stropa, najpoznatije su u svijetu umjetnosti. Nakon toga je renesansni majstor, između 1535. i 1541. godine, naslikao "Posljednji sud" na ploči iznad oltara.

Posljednji put su sve Sikstinske freske fotografirane i restaurirane između 1980. i 1994. godine. Digitalna fotografija tada je bila u povojima.

Rad na novim fotografijama trajao je pet godina. Fotografi su, kombinirajući inovativnu digitalnu tehnologiju i posebne LED lampice kojima se reproduciralo dnevno svijetlo, uspjeli napraviti fotografije visoke 43 centimetra i široke 1,2 metra.

U rad je uključeno ukupno 220 fotografija iz Sikstinske kapele u prirodnoj veličini, uključujući i dijelove Posljednjeg suda i bočne freske Perugina i Botticellija.

Čak 1.999 kopija bit će poslano najvažnijim knjižarama na svijetu.

"Koristili smo poseban softver da bismo dobili dubinu, intenzitet, toplinu i nijansu boje koju su koristili renesansni majstori", rekao je Giorgio Armaroli iz izdavačke kuće Scripta Maneant.

Knjiga je objavljena u izdanju Vatikanskih muzeja i izdavačke kuće Scripta Maneant, a košta 12.000 eura.

"To će nam omogućiti da i u budućnosti znamo svaki centimetar kapele, kao što to znamo danas", rekao je Antonio Paolucci, bivši šef muzeja i svjetski poznati stručnjak za Sikstine.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...