lifestyle
0

NYT: Warren Buffet donirat će 85 posto svog bogatstva

FENA
Warren Buffet
Warren Buffet
Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Warren Buffet namjerava donirati veći dio svoga bogatstva koje se procjenjuje na oko 44 milijarde dolara, piše u ponedjeljak New York Times.

Buffet će donacije dati Fondaciji Billa i Melinde Gates i četri druge filantropske organizaciji, počevši već od sljedećeg mjeseca.

Te donacije, koje su naznačene u nizu pisama koje je u nedjelju g. Buffet objavio, stavit će ga uz bok drugih industrijalaca i poduzetnika kao što su bili Andrew Carnegie, John Rockefeller, Henry Ford, J. Paul Getty, W.K. Kellogg i samog Billa Gatesa, najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Warren Buffet namjerava donirati 85 posto svoga bogatstva, odnosno 37 milijardi i 400 miliona dolara. Najveći dio, oko 31 milijardu dolara, otići će u Fondaciju Billa i Melinde Gates, koja je predana poboljšavanju obrazovanja i zdravlja, posebno u siromašnim zemljama.

Ta fondacija je već sada najveći davalac grantova s ukupnom efektivom od oko 30 milijardi dolara. Da bi se razumjelo o koliko novaca se uistinu barata u Gatesovoj fondaciji, piše New York Times, spomenimo da organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu, UNESCO, ima godišnji budžet od 610 miliona dolara