Novi način izgradnje mostova

Novi način izgradnje mostova
0
F
FENA
8.12.2007. u 08:35
0
komentara
0

dijeljenja
Novi način izgradnje mostova
Johann Kollegger i njegovi suradnici s Instituta za nosive konstrukcije Tehničkog sveučilišta u Beču razvili su novi postupak u mostogradnji, koji predviđa da se svi elementi mosta izrade u uspravnom položaju i da se nakon toga razviju na sličan način kao u mehanizmu kišobrana.
Stručnjaci će u idući ponedjeljak u Beču predstaviti svoju metodu na modelu u razmjeru 1:10. U tradicionalnom postupku gradnje mostova, kolnik se izrađuje u vodoravnom položaju. To zahtijeva opsežne dodatne postupke zbog težine materijala.

Tek kad se dijelovi kolnika osuše, oni postaju samonosivi i postavljaju se na predviđena mjesta uz pomoć različitih metoda, primjerice guranjem preko stupova.

Austrijski stručnjaci smatraju da je njihova metoda daleko jednostavnija. "Stupovi i dijelovi kolnika izrađuju se u uspravnom položaju, što u znatnoj mjeri smanjuje opterećenja", pojasnila je postupak Susanne Blail s bečkog instituta.

Nakon što dijelovi kolnika budu zgotovljeni, postoje različite mogućnosti njihova konačnog pozicioniranja. Uz pomoć povlačenja ili guranja može ih se postaviti na stupove slično kao kod kišobrana ili poput vješalice za sušenje rublja. Postupak, koji su austrijski znanstvenici u međuvremenu patentirali u Njemačkoj, pogodan je posebice za mostove s visokim stupovima. Idealan raspon za ovu metodu iznosi između 50 i 250 metara.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.