lifestyle
40

Novi dokazi: Titanik možda nije potonuo zbog sante leda već požara

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Uzrok potonuća slavnog broda Titanika nije bila santa leda već požar koji se dogodio u trupu, tvrde pojedini eksperti nakon što su prostudirali nove dokaze.

Više od 1.500 putnika preminulo je kada je Titanik potonuo na putu od Southamptona do New Yorka u aprilu 1912. godine. Decenijama se kao uzrok nesreće smatra ledeni brijeg, ali prema novim dokazima, utvrđeno je da je izbio požar u trupu koji je tinjao neprimjećen tri sedmice dok nije došlo do sudara.

Eksperti su došli do ovog zaključka nakon što su pogledali rijetke fotografije koje nisu objavljivane. Novinar Senan Molony, koji je 30 godina istraživao potonuće Titanika, analizirao je fotografije koje je napravio inžinjer elektronike prije nego je brod napustio luku. Na desnoj strani trupa su bile vidljive crne mrlje duge devet metara. Eksperti su kazali kako su mrlje nastale od požara koji je izbio u trospratnom skladištu goriva koje se nalazilo iza kotlovnice.

Požar je gasilo 12 osoba, ali bio je previše velik da bi ga stavili pod kontrolu, te je dosezao temperaturu od 1.000 stepeni celzija. Kada je Titanik udario u led, željezni trup je bio dovoljno slab da se stvori rupa.

Radnici na brodu su dobili upute od Brucea Ismaya, direktora kompanije koja je napravila Titanik, da ne smiju kazati nikome.

Novi dokazi objavljeni su u dokumentarcu pod nazivom "Titanik: Novi dokazi" na Channelu 4. Brod je bio vraćen u luku i okrenut kako putnici ne bi vidjeli štetu.

"Niko nije istražio mrlje. To totalno mijenja priču. Imali smo eksperta metalurgije koji nam je rekao da na takvoj temperaturi čelik postaje lomljiv i da mu se smanjuje snaga za 75 posto. Za požar se znalo, ali se skrivalo. Titanik nikada nije trebao isploviti", rekao je Molony.