lifestyle
16

Nove fotografije otkrivaju razmjere razaranja Velikog koraljnog grebena

Klix.ba
Naučnici su objavili nove fotografije na kojima se vidi razaranje širom australskog Velikog koraljnog grebena. Sjeverni dio grebena je pretrpio najgore izbjeljivanje koralja u povijesti u ekstremnom podvodnom valu topline u 2015. i 2016. godini.

Bijeli grebeni i koralji sada su prekriveni morskim zvijezdama i stoje sami na mjestu gdje je nekada sve bilo puno života u raznim bojama.

Naučnici iz ARC Centra za studije o koraljnim grebenima su u martu izmjerili grebene na 83 mjesta. Šest mjeseci nakon prvog istraživanja otkrili su da se koralji koji nisu umrli od toplih voda sada bore s bolešću.

"Milioni koralja na sjeveru Velikog koraljnog grebena umrli su od toplotnog udara u martu i od tada mnogo njih nestaje, ali sporije", izjavio je Greg Torda, istraživački saradnik na James Cook Sveučilištu.

Problem je i što grabežljivci napadaju pa je puno preživjelih u lošem stanju.

Oko otoka Lizard broj koralja koji pokrivaju greben pao je za blizu 40 posto u martu, a do danas za još pet posto. Ipak, nije svugdje situacija alarmantna. Naučnici su potvrdili da je u južnoj polovini Velikog koraljnog grebena samo na nekoliko mjesta došlo do blagog izbjeljivanja koralja.

Australski istražitelji su saopćili da konačno stanje neće biti poznato sve dok istraživanje ne završe u potpunosti u novembru. Također su kazali i da je situacija teža nego 1998. i 2002. godine kada je zabilježeno izbjeljivanje i umiranje koralja na Velikom grebenu.