lifestyle
0

Nova saznanja o vezi između kravate i Hrvata

FENA
Neprofitna ustanova Academia Cravatica na današnjoj je konferenciji za novinare predstavila dosad malo poznati podatak koji potvrđuje hrvatsko porijeklo kravate - današnji centar Slavonskoga Broda u vrijeme Hasburške Monarhije nazivao se "Cravatten Statt".

Prema povijesnoj karti Habsburške Monarhije iz 1697. današnji Trg Ivane Brlić-Mažuranić imao je taj njemački naziv, što produbljuje dosadašnje spoznaje da je naziv 'kravata', koji je iz francuske riječi 'cravate' ušao u gotovo sve evropske jezike, nastao iz etničkog imena 'Hrvat(i)'.

Direktor ustanove Academia Cravatica Marijan Bušić naglasio je važnost stalnog isticanja veze između Hrvata i kravate, te popularizacije kravate kao svjetskog simbola.

O povijesno-etimološkim vezama naziva "kravata" i "Cravatten Statt" govorio je akademik Petar Šimunović, tajnik Razreda za filološke znanosti HAZU.

Nikola Albaneže, kustos Muzeja kravate u osnivanju, rekao je da je toponim "Cravatten Statt" i inicijativa da se porijeklo njegovog naziva poveže s imenom Hrvata primjer aktivne interpretacije znanstvenih činjenica i njihovog uključivanja u stvarni život.

Ustanova Academia Cravatica i Muzej kravate u osnivanju, predložit će Gradu Slavonskom Brodu da se u središtu grada postavi trajna replika te povijesne karte.