Priča za dobro jutro
569

Nova ergela bosanskog brdskog konja osnovana u Orašju

Klix.ba
Pašaga Hećimović iz Orašja odlučio je da sa suprugom i kćerkom krene u selektivni uzgoj bosanskog brdskog konja. Formirali su privatnu ergelu "Sava" u Orašju.

"Imam dovoljno zemlje, gotovu štalu, a želja se javila da i mi kao porodica damo svoj doprinos u očuvanju ove naše pasmine", riječi su Pašage. "Ustvari, sve je počelo slučajno. Još iz dječačkih dana gajim veliku ljubav prema konjima. Došao sam u priliku da kupim konje koji su mi se svidjeli, tada nisam ni znao da se radi o bosanskim brdskim konjima. Stupio sam u vezu sa Enverom Žigom, vlasnikom ergele Žiga koji mi je objasnio da posjedujem vrlo kvalitetna grla uzgojena u čistoj krvi, te da konji koje sam kupio posjeduje Identifikacijske knjižice i matične listove. Kako sam bolje upoznavao svoje konje sve više su mi se sviđali i sada mi je neobično drago da sam došao baš do ove pasmine. Ovih dana dobili smo Rješenje Federalnog ministarstva za poljoprivredu o formiranju ergele tako da je sada naš rad na uzgoju bosanskog brdskog konja i zvanično verifikovan. I ovdje nam je gospodin Žiga puno pomogao jer je trebalo obaviti niz pripremnih radnji za koje mi nismo znali. U ovom poslu imam punu podršku moje supruge i kćerke Zerine koja ima velike planove u ovoj oblasti. Uzgoj smo počeli sa tri rasplodne kobile i jednim pastuhom. Jedna rasplodna kobila i pastuh su iz ergele Žiga, dok su dvije rasplodne kobile iz nekadašnje ergele Borike".

Tokom ovoga mjeseca u ergeli Sava očekuju prvi podmladak, dvije kobile su ždrijebne, a prinove svi u porodici očekuju s velikim uzbuđenjem i nestrpljenjem. I u ovoj ergeli uzgoj će se odvijati u skladu sa strogim selekcijskim pravilima utvrđenim od strane Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja, saopćilo je Međunarodno udruženje uzgajivača bosanskog brdskog konja na čijem čelu je predsjednik Anton Dolinšek.