UN
0

Norveška najbolja zemlja za život

SRNA
Oslo
Oslo
Ujedinjene nacije su saopštile danas da je naftom bogata Norveška zemlja koja nudi najbolje uslove za život, dok je Azija ostvarila najveći napredak u posljednjim decenijama.

Godišnja lista globalnog stanja bogatstva, siromaštva, te sistema zdravstvene zaštite i obrazovanja pokazuje da nikada nije bilo teže ući u klub bogatih.

    Prognozirani životni vijek prosječnog stanovnika Norveške je 81 godina, a on ostvaruje godišnji prihod od 58.810 dolara. Ova skandinavska zemlja bila je prva na UN-ovoj listi čak sedam puta u posljednjih devet godina.

    Norveška nije prva ni u jednoj pojedinačnoj kategoriji, ali njen prosječni indeks stavlja je ispred svih ostalih zemalja. Program UN za razvoj (UNDP) sastavlja ovu listu već 20 godina.

    Australija, Novi Zeland, SAD i Irska zauzimaju sljedeće četiri pozicije.

    Zimbabve je posljednji među 169 rangiranih zemalja, iza Mozambika, Burundija, Nigera i Demokratske Republike Kongo.

    Kongo, Zambija, i Zimbabve su jedine tri države čiji su indeksi kvaliteta života danas niži nego 1970. godine.
"Ove zemlje pružaju lekciju o razornom uticaju sukoba, epidemije side i lošeg ekonomskog i političkog rukovođenja", izjavila je šef UNDP-a Helen Klark.

    Države koje su ostvarile najveći napredak u posljednjim decenijama su Kina, koja je u posljednjih pet godina napredovala za osam pozicija, Indonezija i Južna Koreja.

    Primanja stanovnika Kine povećana su 21 put u posljednje četiri decenije, što je izvuklo iz siromaštva milione ljudi, ali Kina ne spada među vodeće azijske zemlje u pogledu dostupnosti i kvaliteta obrazovanja ili po dužini životnog vijeka svojih građana.