{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Norveška najbolja zemlja za život

S
4.11.2010. u 20:19
0
5
Norveška najbolja zemlja za život
0
Norveška najbolja zemlja za život
Oslo
Ujedinjene nacije su saopštile danas da je naftom bogata Norveška zemlja koja nudi najbolje uslove za život, dok je Azija ostvarila najveći napredak u posljednjim decenijama.
Godišnja lista globalnog stanja bogatstva, siromaštva, te sistema zdravstvene zaštite i obrazovanja pokazuje da nikada nije bilo teže ući u klub bogatih.

Prognozirani životni vijek prosječnog stanovnika Norveške je 81 godina, a on ostvaruje godišnji prihod od 58.810 dolara. Ova skandinavska zemlja bila je prva na UN-ovoj listi čak sedam puta u posljednjih devet godina.

Norveška nije prva ni u jednoj pojedinačnoj kategoriji, ali njen prosječni indeks stavlja je ispred svih ostalih zemalja. Program UN za razvoj (UNDP) sastavlja ovu listu već 20 godina.

Australija, Novi Zeland, SAD i Irska zauzimaju sljedeće četiri pozicije.

Zimbabve je posljednji među 169 rangiranih zemalja, iza Mozambika, Burundija, Nigera i Demokratske Republike Kongo.

Kongo, Zambija, i Zimbabve su jedine tri države čiji su indeksi kvaliteta života danas niži nego 1970. godine.

"Ove zemlje pružaju lekciju o razornom uticaju sukoba, epidemije side i lošeg ekonomskog i političkog rukovođenja", izjavila je šef UNDP-a Helen Klark.

Države koje su ostvarile najveći napredak u posljednjim decenijama su Kina, koja je u posljednjih pet godina napredovala za osam pozicija, Indonezija i Južna Koreja.

Primanja stanovnika Kine povećana su 21 put u posljednje četiri decenije, što je izvuklo iz siromaštva milione ljudi, ali Kina ne spada među vodeće azijske zemlje u pogledu dostupnosti i kvaliteta obrazovanja ili po dužini životnog vijeka svojih građana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: