lifestyle
45

Norveška je najsretnija zemlja, a BiH na 90. mjestu

Klix.ba
Oslo, Norveška
Oslo, Norveška
Prema Svjetskom izveštaju o sreći (World Happiness Report) Ujedinjenih nacija Norveška je najsretnija zemlja na svijetu. Naša država nalazi se na 90. mjestu.

Među prvih pet na listi, pored Norveške, našle su se Danska, Island, Švicarska i Finska.

BiH je na 90. mjestu, a kada je riječ o ostalim zemljama regije Srbija se nalazi na 73. mjestu, Mađarska 75., Hrvatska 77., Kosovo 78, Crna Gora 83., Makedonija 92., a Albanija na 109. mjestu.

Zemlje Zapadne Evrope i Sjeverne Amerike dominiraju na tabeli, a na posljednjem mjestu je Srednjoafrička Republika.

Zemlje subsaharske Afrike i zemlje pogođene sukobima imaju predvidivo niske ocjene, piše BBC. Od 155 zemalja Sirija se nalazi na 152. mjestu, a Jemen i Sudan koji se suočavaju s pojavom gladi nalaze se na 146. i 147. mjestu.

Ovo je šesti godišnji izvještaj UN-ove inicijative Mreža rješenja za održivi razvoj (SDSN). Izvještaj najsretnijih zemalja sastavljen je na osnovu globalnog istraživanja u 157 država gdje su ispitanci ocjenivali stepen sreće.

Lista je sastavljena na temelju globalnog istraživanja u 157 država, a ispitanici su stupanj sreće ocjenjivali od 0 do 10, pri čemu nula predstavlja najgori, a deset najbolji mogući život.

Ovogodišnji izvještaj sadrži i poglavlje "vraćanje američke sreće" u kojem su rezultati istraživanja o padu nivoa sreće u SAD-u uprkos ekonomskom napretku.

"Sjedinjene Američke Države mogu i trebaju podići nivo sreće rješavajući socijalnu krizu u Americi umjesto da se fokusiraju isključivo ili prvenstveno na ekonomski rast", navode autori dodajući kako je američka kriza društvena, a ne ekonomska.

Jeffrey Sachs, direktor Mreže rješenja za održivi razvoj (SDSN), smatra da će politika Donalda Trumpa pogoršati trenutno stanje.

Istraživači su također istakli da je za sreću neophodan novac ili da u određenom trenutku dodatni novac ne kupuje dodatnu sreću.