{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nevjerovatni prizori s Farskih Ostrva: Mještani tradicionalno love kitove za zimnicu

Klix.ba
17.8.2018. u 07:55
511
98
Nevjerovatni prizori s Farskih Ostrva: Mještani tradicionalno love kitove za zimnicu
511
Nevjerovatne fotografije zabilježene su na Farskim Ostrvima gdje je voda Atlantskog okeanu pocrvenjela od krvi, jer su mještani ubili desetine kitova kako bi se pripremili za oštru zimu.
Student Univerziteta Cambridge, 22-godišnji Alastair Ward, zabilježio je već tradicionalni lov na kitove koji izvode mještani zaljeva Sandavagu.

Inače, Farska Ostrva su grupa od 18 malih ostrva u Atlantskom okeanu. Zajedno sa Grenlandom i Danskom dio su Danskog Kraljevstva.

Više od 50.000 stanovnika Farskih Ostrva hrani se mesom kitova tokom zime. Stoga provode godišnje lovove na kitove već stoljećima. Međutim, Wardove fotografije uznemirile su mnoge strance koji nisu upoznati o ovoj tradiciji.

"Namamili su ih u zaljev i približavali im se brodicama i čamcima. Kada su im se dovoljno približili i stjerali ih blizu obale, svi mještani su počeli trčati prema njima i klati ih. Čak su i djeca učestvovala u akciji. Povlačili su užad i skakali po trupovima kitova. Sjedili smo tamo i posmatrali sve bez ijedne riječi i veoma uznemireni", kazao je Ward novinskoj agenciji Triangle.

Mještani ističu kako je akcija lova na kitove otvorena za sve. Napominju kako je lov velikih sisara regulisan nacionalnim zakonima koji dozvoljavaju ubijanje kitova na način koji im izaziva što manje patnje.

Stanovnici Farskih Ostrva godišnje uspijevaju uhvatiti blizu 800 kitova i kažu kako je takav robolov na njihovim ostrvima itekako održiv.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: