Ne brinite
62

Neuredne osobe su kreativnije, produktivnije i imaju smjelije ideje

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Iako neuredne osobe često budu okarakterisane kao lijene, naučnici tvrde da neuredan sto može biti znak kreativne genijalnosti pa stoga ne brinite ukoliko je vaš radni sto prepun rokovnika, papirića, šoljica za kafu i drugih stvari.

U želji da dokažu da je rad u neredu ponekad mnogo produktivniji od rada u čistom i uređenom radnom okruženju, istraživači sa Univerziteta u Minnesoti otkrili su da veoma kreativne osobe vole haotičan radni prostor.

Rezultati istraživanja pokazali su da su osobe koje su radili u neurednim kancelarijama imale mnogo zanimljivije i kreativnije ideje. Istraživanjem je također utvrđeno da osobe koje rade za neurednim stolovima imaju smjelije ideje i prije preuzimaju rizik dok osobe koje rade za uređenim stolovima imaju tendenciju da strogo slijede pravila.

"Neuredno okruženje inspiriše i nadahnjuje slobodu", tvrde istraživači.

Podsjećaju da su Albert Einsten, Thomas Edison pa čak Steve Jobs radili u neurednom okruženju.

"Ako je neuredan sto znak neurednog uma šta bismo tek onda trebali misliti o praznom stolu?", rekao je Einsten svojim radnicima nakon što su kritikovali njegovu neurednost.

Ideja da čist sto potiče produktivnost postala je popularna sredinom dvadesetog stoljeća. Ipak, prethodna istraživanja pokazala su da uredne osobe imaju mnogo poslovnih kvaliteta kao što su organizovanost, pouzdanost i temeljitost.