lifestyle
0

Netačni savjeti naših majki (2)

Sarajevo-x.com
Ako je vjerovati našim majkama, kada sjedimo preblizu televizije možemo oslijepiti, pileća supa je čudesni lijek za prehladu, a pucketanje zglobovima učinit će nas invalidima. Internet stranica AOL.com odlučila je ispitati stručnjake i potvrditi ili opovrgnuti mitove naših majki.

Televizija osljepljuje

Iako se možda vaša majka neće složiti sa tim, gledanje televizije sa male udaljenosti ne osljepljuje. Stvarni razlozi sljepila i problema vezanih sa vidom povezani su sa bolestima i neuhranjenošću, a katarakta i glaukom su najčešća oboljenja koja uzrokuju sljepilo. Međutim, ako sjedite bliže od 60 centimetara ispred televizijskog ekrana, možda bi trebali da posjetite očnog ljekara jer ste možda kratkovidni.

Pileća supa

“Pileća supa može direktno da pomogne u liječenju prehlade", potvrdio je doktor John Corso, koji je već 20 godina glavni internista u jednoj američkoj bolnici. Iako nije lijek koji direktno liječi prehladu, može indirektno pomoći u liječenju bolesti. Kada smo bolesni, dehidriramo, a vruća supa vraća nazad dva glavna sastojka u naša tijela: vodu i sol, koji su potrebni za hidrataciju organizma.

Pucanje zglobova

Suprotno ustaljenom mišljenju, pucanje zglobovima ne uzrokuje artritis. Artitis je uzrokovan mnogim faktorima poput genetike, godina, težine, prijašnjih ozljeda, bavljenja napornim sportovima i upale zglobova. Eksperti objašnjavaju da se, kada krckate i pucate zglobove tako što savijete ili povučete prste, tekućina koja služi za podmazivanje vaših zglobova rasteže. U toj tekućini se zatim stvaraju mjehurići koji pucketaju, odakle i dolazi zvuk pucketanja i krckanja. U suštini, ovisnici o “lomljenju“ prstiju mogu samo da nategnu ligamente i izgube snagu stiska.