Uštedite vrijeme
1

Nepisana pravila: Trikovi za bržu i efikasniju kupovinu

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nepisano je pravilo da ćete u kupovini namirnica provesti više vremena nego što ste planirali. Za neke je to vrlo stresno, dok drugi uživaju i u ovoj vrsti kupovine. Također, nekad vam se desilo da ste pogledali na sat i šokirali se kada ste vidjeli da ste više od jednog ili dva sata života potrošili na kupovinu hrane za narednu sedmicu.

Općepoznata je činjenica da su žene one koje dosta vremena provode u shopingu, dok to muškarci mahom rade iz nužde. Međutim, kupovina hrane zasigurno je nešto što je samo pojedincima interesantno. Donosimo vam nekoliko savjeta kako da ovaj uglavnom neugodan zadatak prođe sa što manje stresa i da ga što prije završite.

Prije nego što se uputite u obližnju trgovinu, provjerite cijene namirnica koje želite kupiti i obratite pažnju na eventualna sniženja. S druge strane, silne akcije i sniženja kod nekih ljudi znaju proizvesti i impulsne reakcije.

Pri samom polasku u kupovinu, potrudite se napraviti listu namirnica sortiranih po određenim kategorijama. Proizvođači, zamrznuti proizvodi, slatka ili slana hrana samo su nekе od kategorija u koje možete svrstati vaše namirnice koje imate namjeru kupiti.

Kada idete u kupovinu, pokušajte ići sami. Jasno je da kupovina s vašom dragom osobom može biti interesantna, ali zapamtite da može biti istodobno i stresna zbog različitih kupovnih interesa.

Nevjerovatno je koliko vam kupovina može biti olakšana ako tačno znate gdje se nalaze prehrambeni proizvodi u prodavnici. Upravo zbog toga vam preporučujemo da često ne mijenjate trgovine gdje kupujete.

Isto tako, izuzetno je bitno izgraditi prijateljski odnos s trgovcima. Popravit će vam dan ukoliko vas prodavač dočeka s osmijehom, a samim tim će vam i kupovina biti manje stresna.

Izuzetno je važno da nikad ne kupujete nepotrebne namirnice i da ne uzimate ono što ne možete ponijeti u rukama. To vrlo često zna biti frustrirajuće.

Također, ako tražite tačno određenu hranu, pokušajte birati specijalizirane trgovine za prodaju upravo takvih namirnica. Ako uspijete pronaći nekoliko specijaliziranih radnji u kojima možete zadovoljiti svoje kupovne potrebne, jasno je da ćete izbjegavati supermarkete i samim tim ćete sebi sačuvati vrijeme.

Postoji mnoštvo proizvođača jedne te iste namirnice i vrlo je teško svaki isprobati, pa je stoga najbolje uvijek kupovati proizvod od onih proizvođača u čiji ste se kvalitet prethodno uvjerili.

U svoje frižidere ponekad ostavite i nekvarljive namirnice. To će značiti da ćete u što kraćem vremenskom periodu pojesti lako kvarljivu hranu koju držite van frižidera, pa ćete u svakoj narednoj nabavci nastojati kupovati samo svježu, tj. lako kvarljivu hranu.

Zadnji, ali možda i najvažniji savjet jeste da ne izbjegavate na kasi stati iza osobe koja je napunila kolica artiklima. Ako rezonski razmislite, shvatit ćete da je bolje stati iza jedne osobe s punim kolicima nego iza nekoliko osoba s manjim korpicama. Uvijek postoji šansa da će neko s korpom imati pitanje za radnika u trgovini što će znatno usporiti kupovinu.