lifestyle
0

Neobični biznis sa prodajom zemlje

Sarajevo-x.com
Dva biznismena planiraju svoje bogaćenje na prodaji vreća originalne irske zemlje nostalgičnim Amerikancima. Pat Burke i Alan Jenkins su dopremili u New York svoju prvu isporuku originalne irske zemlje u vrijednosti od jednog miliona američkih dolara.

Zemlja će se prodavati u vrećicama od po 340 grama, a jedna vrećica će koštati 8 dolara. Firma je već primila porudžbinu od starijeg biznismena iz New Yorka porijeklom iz zapadne Irske, za isporuku zemlje u vrijednosti od 100.000 dolara.Njihovo tržište su američko-irski imigranti koji žele da se šaka rodne zemlje prospe po njihovim grobovima.

''Zahtjevi su apsolutno fenomenalni'', kaže Burke, koji je inače poljoprivredni inženjer. ''Znali smo da posao može uspjeti, ali ni u najluđim snovima nismo zamišljali reakciju koju smo do sada imali''. Burke, koji je patentirao način procesiranja zemlje, tako da prođe stroga pravila uvoza u SAD, a vezana za bolesti i neautohtone insekte, je naveo da su on i partner u pregovorima sa jednim od najvećih svjetskih lanaca maloprodaje, kao i sa američkim TV kanalom za prodaju. Firma se obavezala da će 80% svog profita donirati dobrotvornim organizacijama u Irskoj i SAD.

Već više od stoljeća, irski narod je natjeran u imigraciju usljed bijede, gladi i nezaposlenosti u Irskoj, pri čemu se većina njih nastanila u SAD. Oko 40 miliona današnjih Amerikanaca vuče korijene iz Irske.