Bračni i biznis partneri
111

Neobična životna priča Sarajke Ene i Iranca Ebrahima: Spojila nas je ljubav prema umjetnosti

E. Sk.
Ebrahim Mohammadian Elird i Ena Mulavdić (Foto: T. S./Klix.ba)
Ebrahim Mohammadian Elird i Ena Mulavdić (Foto: T. S./Klix.ba)
Da ljubav ne poznaje granice i ruši sve barijere pokazuje neobična priča Sarajke Ene Mulavdić i Iranca Ebrahima Mohammadiana Elirda. Njihovi putevi ukrstili su se u Istanbulu, gdje su se upoznali, da bi nekoliko godina kasnije došli u Sarajevo gdje danas žive i rade.
Svoju zanimljivu ljubavnu priču Ena i Ebrahim otkrili su nam tokom jednog susreta u Sarajevu, kada su govorili i o svom brendu nakita. Novopečeni supružnici osnivači su poznatog brenda savremenog nakita ELIRD, čija izložba je nedavno postavljena u Vijećnici pod nazivom "Alhemija savremenog nakita".

Studio ELIRD osnovan je 2016. godine u Istanbulu, pod tadašnjim nazivom "Jewellery EM", da bi kasnije brend promijenio ime u ELIRD.

Simpatična Ena otkrila nam je kako je počela njihova ljubavna priča, šta ju je osvojilo kod supruga, a tek poneku riječ "dobacio" je i sam Ebrahim.

"Moj suprug je radio kao samostalni skulptor i slikar za vodeće svjetske brendove nakita u Istanbulu, dok sam ja magistrirala na Mimar Sinan Univerzitetu, na Odsjeku za industrijski dizajn. U tom trenutku spoznali smo da njegovo znanje iz umjetnosti i moje znanje iz dizajna možemo udružiti i napraviti nešto vrlo kreativno i neobično. Tako je nastala naša priča o brendu ELIRD", kaže Mulavdić.

Sada im je želja, dodaje, da daju svoj doprinos umjetničkoj i dizajnerskoj sceni BiH i da budu što bolji ambasadori BiH. Njihovi radovi su, kaže nam Ena, vrlo detaljni. Za izradu jednog komada nakita ponekad im je potrebna čak i godina.

"Nekad jedan komad nakita izrađujemo po mjesec, mjesec i po, a neke prstenove, koji su više skulptura nego prsten, radili smo čak godinu. Zavisi od vrste materijala, tehnike... Od materijala koristimo pretežno srebro, bronzu, poludrago kamenje poput kvarca, orahovo drvo, drvo ebanovine, trešnje, ruže...", pojašnjava Ena i dodaje da trenutno imaju u planu izlagati u Španiji, Portugalu, New Yorku, Kini, SAD-u....

Nakit ELIRD predstavljen je na mnogobrojnim svjetskim izložbama, sajmovima savremenog nakita te u značajnim časopisima. Njihov veliki trud i rad prepoznao je i svjetski poznati magazan Vogue pa je tako njihov nakit popunio jednu od njihovih stranica.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

O tome da li Ebrahimu teško pada činjenica da se odlučio zbog ljubavi napustiti svoju zemlju i doći u Sarajevo, naš sagovornik kaže da se zaljubio i da mu ništa ne pada teško.

"Ništa nije naša odluka, sve je zapravo stvar sudbine, nekog određenja. Nisam ja odlučio da dođem u Sarajevo, to je bila ruka sudbine. Moje je samo da iz svega toga uzmem najbolje i da pokušam u svemu ovome što mi je dato živjeti na najbolji mogući način. BiH prihvatam kao svoju državu, a Sarajevo kao svoj grad", govori Ebrahim.

Dok je Ebrahima osvojila Enina ambicioznost i pozitivna energija, Enu je s druge strane osvojilo njegovo strpljenje i pozitivan pristup životu. Njih dvoje u braku su osam mjeseci. Ebrahim ističe da uživa u Sarajevu i da mu se sviđa toplina i srdačnost ljudi.

"Veoma mi se sviđa duh grada Sarajeva. S druge strane, to što sam u braku s Enom i što smo zajedno tu, dovoljno me veže za grad i čini da se lijepo osjećam", kaže Ebrahim.

Ena i Ebrahim vjenčali su se u decembru prošle godine, a zvanicama su pred samo vjenčanje otvoreno poručili da im ne daruju bukete cvijeća, već da novac namijenjen za tu svrhu doniraju fondu za sadnju šume.

Mladenci su lokalitet sadnje šume dogovorili s Kantonalnim javnim preduzećem za gospodarenje državnim šumama "Sarajevo-šume" čiji su uposlenici također učestvovali u radnoj akciji te pomagali ostalim učesnicima u pravilnoj sadnji.

"Uvijek su mi bile besmislene ogromne količine cvijeća na vjenčanjima, koje propadne, pa smo spontano došli na ideju da bismo taj novac mogli uložiti u nešto bolje i drago mi je da jesno", iskrena je Ena.