lifestyle
1

Neobičan sport: Hrvanje prstima

Sarajevo-x.com
Može zvučati smiješno, ali dok su nekima omiljeni sportovi nogomet, košarka, tenis ili rukomet, za pojedine Bavarce i Austrijance hrvanje prstima je omiljeni sport. Hrvanje prstima za stanovnike Alpa je stvar prestiža i časti.

Nekada davno, ljudi na tim područjima hrvanjem prstima riješavali su međusobne nesporazume. Danas, u alpskoj regiji hrvanje prstima smatra se nacionalnim sportom južne Njemačke i sjeverne Austrije, piše njemački Spiegel.

Svi koji misle da je Fingerhakeln - "hrvanje prstima" rezultat ispijanja nekoliko piva u seoskoj kafani, veoma griješe. To je sport za koji se učesnici pripremaju maksimalno ozbiljno.

Pipreme za svaki turnir obuhvataju iscrpne fizičke napore prstiju, obično svi izaberu srednji prst. Neki od "hrvača" stišću teniske loptice rukama, a drugi podižu razne predmete prstom kako bi ga ojačali. Vjeruje se da neki prstom mogu podići i do 50 klilograma. Na kraju, bez obzira kako treniraju, svi "hrvači" imaju isti cilj: imati najjači prst.

Takmičenje se održava tako što učesnici, obično muškarci, sjede nasuprot jedan drugom za stolom te prstima drže malo uže. Kada su spremni, sudija daje signal za početak borbe. "Hrvači" potom povuku najjače što mogu, onaj koji svojim prstom povuče suparnika preko stola smatra se pobijednikom.

Kao i kod tradionalnih hrvačkih mečeva, učesnici su podijeljeni u nekoliko grupa prema njihovim godinama i kilaži. Svake godine "hrvači prstima" organizuju prvenstvo gdje se bore za prestižnu titulu najboljega "hrvača prstima". Iako se turniri smatraju međunarodnim, učesnici su ipak samo iz Njemačke i Austrije.