Čuvari vremena
16

Neobičan kolekcionar iz Tuzle: Zavirite u bogatu riznicu satova Ibrahima Haždiselimovića

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
U naizgled sasvim običnoj kući u Novom naselju u Tuzli krije se prostorija sa zbirkom satova Ibrahima Hadžiselimovića. Do ovog 77-godišnjeg Tuzlaka ručni, zidni, džepni i stoni satovi su stizali iz raznih krajeva svijeta, a kako vrijeme odmiče njihova vrijednost je sve značajnija.

Vrata prostorije koja predstavlja svojevrsni muzej starina Hadžiselimović je otvorio i ekipi portala Klix.ba, a na početku našeg razgovora nam kaže da se kolekcionarstvom bavi već pet decenija.

Umjetnine je kupovao, zatim razmjenjivao s drugim kolekcionarima te dobijao na poklon od prijatelja.

U njegovom privatnom muzeju oku najprimamljiviji su svakako satovi koji zauzimaju najveći dio prostorije, a Hadžiselimović nam kaže da je njihovo porijeklo iz raznih krajeva svijeta.

"Na razne načine sam dolazio do satova i svih ostalih predmeta koji se nalaze u mojoj zbirci. Najstarije zidne satove najviše se moglo kupiti u nesretnom ratnom periodu. Bogatstvo je bilo imati u kući ovakve satove, ali su ih ljudi u tom izuzetno teškom periodu prodavali. Nekoliko sam ih tada kupio i oni predstavljaju podsjetnik na sve ono što nam se tada dešavalo", priča Hadžiselimović za Klix.ba.

Mili zvuci koji opuštaju

Ljubav prema "čuvarima vremena" kod ovog Tuzlaka probudila se sasvim slučajno.

"Nakon što sam kupio prvi sat zainteresirao sam se za njegov način funkcionisanja, ali i ljepotu i poruku koju je sa sobom nosio. Dovoljno je da od srca kupite jedan sat i da se to sve pretvori u hobi. Tako je kod mene bilo i sve ovo govorim iz ličnog iskustva. Kad sam nervozan ili nasekiran odmah dođem u svoju sobu, gdje se opuštam uz mile zvuke mehanizama satova čiji su otkucaji izuzetno relaksirajući", ističe vlasnik bogate riznice satova.

Osim sa zidnim, Hadžiselimović nam se skromno hvali i ručnim, džepnim te stonim satovima. Većina ih je starija od 200 godina, ali ima i onih koji pripadaju mlađim generacijama.

"Ovakve mehaničke satove danas je izuzetno teško pronaći, a većina ih je do mene stigla iz Njemačke, Švicarske i Rusije, ali imam i iz ostalih krajeva svijeta. Nakon što ih se ručno navije rade tačno po 15 dana, a svaki od njih otkucava svoje vrijeme. Zvone na svakih pola sata ili sat, u zavisnosti kako su podešeni", dodaje Hadžiselimović.

Svaki sat nosi posebnu priču

Osim mehaničkih, Hadžiselimovićevu zbirku upotpunjuju i kvarcni satovi na automatski pogon.

"Mnoge od nabavljenih satova bilo je potrebno vratiti u funkcionalno stanje, što je poprilično skupo za naše uslove življenja. Međutim, meni na to nije žao potrošiti novac. Svi ovi satovi su moja velika ljubav i svaki od njih sa sobom nosi neku posebnu priču", ističe naš sagovornik koji je ljubav prema svojim mezimcima pokazao i postavljanjem video nadzora koji se nalazi samo u ovoj prostoriji.

Satovi traže mnogo pažnje, s obzirom da na njihovu funkcionalnost utječe i način održavanja. Naš sagovornik na kraju kaže da se nekadašnji i današnji satovi ne mogu porediti.

Iako im je funkcionalnost ista, Hadžiselimović kaže da su stariji satovi mnogo kvalitetniji jer su rađeni od vrhunskih materijala zbog čega je njihova vrijednost u većini slučajeva danas neprocjenjiva.

Osim satova, Hadžiselimović se bavi i prikupljanjem prstenja, knjiga, umjetničkih slika, gramofona i radioprijemnika koje također njeguje na poseban način te vrlo rado pokazuje svim zainteresiranim sugrađanima.